У Німеччині проводять розслідування через масову загибель риби в Одері

У Німеччині проводять розслідування через масову загибель риби в Одері

Укрінформ
Німецька влада розпочала розслідування за фактом масової загибелі риби в річці Одер, його результати очікуються наступного тижня.

Про це повідомляє видання Zeit, передає Укрінформ. 

Як зазначається, експерти виявили у воді велику кількість розчинених солей. Проте за цим може стояти кілька факторів. Попередні лабораторні аналізи поки що не дали точної інформації про причини забруднення води та загибелі риби.

За словами міністра навколишнього середовища землі Бранденбург Акселя Фогеля, такий вміст солей у воді є «абсолютно нетиповим». Розглядаються версії потрапляння у воду важких металів, ртуті та інших елементів.

«Сьогоднішні дані вказують на багатопричинні зв’язки, які включають поточні дуже низькі показники викидів і високі температури води», - зазначив Фогель.

Водночас він висловив сподівання, що якість підземних (питних) вод залишається нормальною.

У різних містах землі Бранденбург з Одеру вилучили багато мертвої риби. Природоохоронці побоюються далекосяжних наслідків для середовища проживання багатьох видів. Людей наразі застерігають від купання та риболовлі.

Водночас прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив у п'ятницю, що загибель риби в Одері, ймовірно, спричинена потраплянням у воду хімічних відходів.

Як повідомляє Польське радіо, попередні висновки засвідчують, що Одер міг бути забруднений у районі дамби Ліпки поблизу Олави в Нижньосілезькому воєводстві. Вода стала каламутною і брудною, а на поверхню спливли тисячі мертвих риб. Справу розслідують відповідні служби, до вилучення мертвої риби залучили військових.

У Західнопоморському, Любуському та Нижньосілезькому воєводствах заборонили доступ до Одеру через масову загибель риби вздовж річища.

Прем’єр-міністр Моравецький повідомив у соцмережах, що вирішив відправити у відставку керівника компанії «Польські води» Пшемислава Даци та голову Головної інспекції охорони навколишнього середовища Міхала Містшака.

Одер протікає територіями Німеччини, Польщі та Чехії.

Фото: Patrick Pleul/​dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-