Латвія просить у ЄСПЛ дозволу увійти до справи «Україна проти росії»

Латвія просить у ЄСПЛ дозволу увійти до справи «Україна проти росії»

Укрінформ
У вівторок, 9 серпня, посилаючись на п. 2 ст. 36 Європейської конвенції про захист основних прав і свобод, Латвія звернулася до Європейського суду з прав людини з проханням увійти як третя особа до справи «Україна проти росії».

Про це повідомили Укрінформу в латвійському МЗС.

Латвія вперше скористалася своїм правом, передбаченим цією нормою, для вступу як третя сторона до міждержавної справи. Раніше Латвія входила до кількох розглядів як третя сторона, коли ЄСПЛ розглядав індивідуальні заяви про можливі порушення Конвенції іншими Договірними сторонами.

Уточнюється, що міждержавні справи подаються відповідно до ст. 33 Конвенції, що дозволяє будь-якій Договірній Стороні Конвенції звертатися до Суду про можливе порушення її положень іншою Договірною Стороною.

Міждержавні справи є надзвичайною мірою, що застосовується в дуже поодиноких випадках, зазвичай у ситуаціях, коли існують серйозні побоювання щодо систематичних та безперервних порушень прав людини, включаючи масові звірства та порушення прав людини під час збройних конфліктів.

Рішення про те, чи дозволити Латвії виступити як третя особа у вищезазначеній справі, прийматиме Суд. Якщо ЄСПЛ дозволить Латвії виступити як третя сторона у вищезгаданій справі, Латвія матиме право подати зауваження щодо тлумачення положень Конвенції, які є предметом міждержавного розгляду.

Раніше наприкінці липня повідомлялося, що Латвія приєдналася до справи України проти росії у Міжнародному суді ООН.

Читайте також: Латвія призупинила видачу віз росіянам

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста та села України, вбивають мирне населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-