Євросоюз підготував остаточний документ для відновлення ядерної угоди з Іраном

Євросоюз підготував остаточний документ для відновлення ядерної угоди з Іраном

Укрінформ
Європейський союз підготував у понеділок остаточний текст документа щодо відновлення Іранської ядерної угоди 2015 року.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Зазначається, що у Відні завершилися чотириденні переговори з цього питання.

«Те, що можна узгодити, уже узгоджено, і тепер це остаточний текст. Однак за кожним технічним питанням і кожним параграфом стоїть політичне рішення, яке має бути ухвалено в столицях» - написав у Твіттері глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель.

Він зауважив: якщо відповіді будуть позитивними, «ми зможемо підписати цю угоду».

Раніше високопоставлений представник ЄС заявив журналістам, що до тексту, який обговорюється вже 15 місяців, більше не можуть бути внесені зміни, і остаточне рішення має бути ухвалене сторонами протягом кількох тижнів.

«Це пакетна пропозиція... Ви не можете погодитися зі сторінкою 20 і не погодитися зі сторінкою 50. Ви повинні сказати «так» або «ні», - наголосив він.

Читайте також: Переговори щодо Іранської ядерної угоди породили ще більшу невизначеність - Bloomberg

Як зазначається, Вашингтон, за словами американських посадовців, готовий швидко досягти угоди на основі пропозицій ЄС. Своєю чергою іранські чиновники заявили, що після консультацій у Тегерані передадуть свої «додаткові думки й міркування» Європейському Союзу, який координує переговори.

На іранському сайті Nournews, пов'язаному з Вищою радою національної безпеки країни, яка ухвалює рішення на ядерних переговорах, зазначено, що ЄС як координатор переговорів не має права «представляти свої пропозиції як остаточний текст».

Іран висунув вимоги, які, на думку США та інших західних держав, виходять за рамки відновлення угоди, зажадавши від МАГАТЕ відмовитися від заяв про наявність слідів урану на декількох незадекларованих об'єктах.

Читайте також: В Ірані заявили, що не збираються розробляти ядерну зброю

За угодою 2015 року Іран обмежив свою ядерну програму в обмін на звільнення від санкцій США, ЄС і ООН. Але експрезидент Сполучених Штатів Дональд Трамп відмовився від документа у 2018 році й відновив суворі санкції, що спонукало Тегеран піти на порушення угоди.

У березні сторони майже домовилися про відновлення угоди, але на перешкоді стала наполеглива вимога Ірану виключити Корпус вартових Ісламської революції з американського переліку іноземних терористичних організацій. Згодом Тегеран відмовився від цієї вимоги.

Іран також намагався отримати гарантії, що в разі відновлення угоди жоден майбутній президент США не відмовиться від неї, як це зробив Трамп. Але Вашингтон не дає таких гарантій, посилаючись на те, що ядерна угода - це політичний акт, а не юридично зобов’язальний договір.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-