росія тимчасово виводить з-під інспекції США свою ядерну зброю

росія тимчасово виводить з-під інспекції США свою ядерну зброю

Укрінформ
росія тимчасово виводить з-під інспекційної діяльності за двостороннім Договором про скорочення стратегічних наступальних озброєнь свої об'єкти, що підлягають міжнародним інспекціям.

Про це йдеться у заяві на сайті мзс рф, передає Укрінформ.

У зовнішньополітичному відомстві заявили, що рф «змушена вдатися до цього заходу внаслідок наполегливого прагнення Вашингтона явочним порядком домогтися перезапуску інспекційної діяльності на умовах, які не враховують існуючих реалій, створюють для США односторонні переваги і фактично позбавляють рф права на здійснення інспекцій на американській території».

Договір СНО-III між росією і США, який набув чинності у 2011 році, діє до 2026 року. Він передбачає подальше скорочення двома країнами стратегічних наступальних ядерних озброєнь за збереження паритету. Під дію договору підпадають ядерні боєзаряди, міжконтинентальні балістичні ракети, балістичні ракети підводних човнів та важких бомбардувальників, а також пускові системи для них.

Читайте також: Генсек ООН – про ядерну зброю: Людство грає із зарядженою рушницею

Головним інструментом взаємного контролю за дотриманням договору є регулярні взаємні інспекції. З моменту підписання договору їх відбулося понад 300.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден закликав росію продемонструвати «сумлінний» підхід у діалозі щодо переходу до нової системи контролю над стратегічними наступальними озброєннями, яка має замінити Договір СНО-ІІІ.

Фото: depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-