Генсек ООН – про ядерну зброю: Людство грає із зарядженою рушницею

Генсек ООН – про ядерну зброю: Людство грає із зарядженою рушницею

Укрінформ
В арсеналах по всьому світу зберігається майже 13 тисяч одиниць ядерної зброї, проте вона має бути “назавжди стерта з лиця землі”.

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на церемонії у Хіросімі, передає Укрінформ.

«Кризи з серйозним ядерним підтекстом швидко поширюються — від Близького Сходу до Корейського півострова, до вторгнення росії в Україну… Людство грає із зарядженою рушницею», — застеріг Гутерреш.

Читайте також: Пентагон назвав перешкоди для ліквідації ядерної зброї у світі

Генеральний секретар ООН наголосив, що нова гонка озброєнь набирає обертів, світові лідери збільшують запаси ядерної зброї вартістю сотні мільярдів доларів. Зараз майже 13 тисяч одиниць ядерної зброї зберігаються в арсеналах по всьому світу.

Він наголосив, що ядерна зброя має бути “назавжди стерта з лиця землі”.

Гутерреш назвав конференцію країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у Нью-Йорку «знаком надії».

Читайте також: ЗАЕС дивом не злетіла в повітря: у Зеленського вимагають контролю спецкомісії МАГАТЕ і ООН

«Сьогодні, з цього священного місця, я закликаю учасників цього Договору терміново працювати над ліквідацією запасів, які загрожують нашому майбутньому, посилювати діалог, дипломатію та переговори, а також підтримати мій порядок денний у сфері роззброєння, ліквідувавши ці засоби знищення», — підкреслив Генсек.

Він заявив, що країни, які володіють ядерною зброєю, повинні взяти на себе зобов’язання «не використовувати її першими» та запевнити інші держави, що вони не використовуватимуть – або не погрожуватимуть застосувати – ядерну зброю проти них.

Читайте також: Світові ціни на продовольство падають уже чотири місяці поспіль - ООН

Як повідомлялося, заступник глави МЗС України Микола Точицький на конференції ООН щодо виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї наголосив, що рф загрожує сьогодні міжнародній безпеці, вдаючись до атак на ядерні об'єкти, розташовані на території України.

Фото: Ichiro Mae/UN Photo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-