Азербайджан заявляє про захоплення кількох нових висот в Нагірному Карабаху

Азербайджан заявляє про захоплення кількох нових висот в Нагірному Карабаху

Укрінформ
Азербайджан в рамках проведення військової операції “Відплата” захопив кілька висот у Нагірному Карабасі й обладнує там нові оборонні позиції.

Про це повідомляє міноборони Азербайджану, передає Укрінформ.

За інформацією Баку, операція “Відплата” була проведена у відповідь “на грубе порушення” вірменськими військовими підрозділами угоди від 10 листопада 2020 року і проведення з території, де перебуває російський миротворчий контингент, “терористично-диверсійної операції”. Як зазначає азербайджанська сторона, вірмени планували захопити висоту Гирхгиз, в результаті збройної сутички загинув азербайджанський солдат.

“У результаті операції у відповідь “Відплата”, здійсненої підрозділами азербайджанської армії, було взято під контроль висоти Гирхгиз, Сарибаба і ряд інших важливих висот вздовж Карабахського хребта Малого Кавказу. В даний час нашими підрозділами ведуться інженерні роботи щодо обладнання нових позицій і прокладення шляхів забезпечення на вигідних рубежах”,- йдеться в повідомленні міноборони Азебрайджану.

Зазначається, що в рамках операції було знищено декілька позицій вірменських військ, нанесено удар з повітря по військовій частині у населеному пункті Йухари Оратаг. В результаті було вбито і поранено вірменських військових, знищено декілька гаубиць Д-30.

Водночас так зване міністерство оборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки заявило про порушення Азербайджаном режиму припинення вогню, а також загибель одного і поранення вісьмох військових, зокрема в результаті ударів безпілотників.

Читайте також: Вірменія заявила, що до вересня виведе війська з Карабаху

За даними видання JAM-News, напередодні Азербайджан зажадав звільнити Лачинський коридор, що є єдиним діючим шляхом між Вірменією та Карабахом. На це Вірменія відповіла відмовою. На переконання Єревана, це суперечить домовленості від 2020 року.

На тлі загострення з 1 серпня ситуації в регіоні так званий президент невизнаної Нагірно-Карабаської республіки Араїк Арутюнян у середу підписав указ щодо проведення часткової мобілізації в регіоні.

Як відомо, у 2020 році у Нагірному Карабасі між азербайджанцями та вірменами упродовж шести тижнів тривала війна, в результаті якої загинули понад 6,5 тис. людей. Вона завершилася підписанням угоди, за якою Вірменія віддала Азербайджану частину територій Нагірного Карабаху. Натомість росія направила в регіон 2 тис. своїх “миротворців”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-