Режим лукашенка засудив журналістку «Белсату» до 5 років колонії

Режим лукашенка засудив журналістку «Белсату» до 5 років колонії

Укрінформ
У білорусі обласний суд гомеля засудив до п'яти років ув'язнення журналістку телеканалу "Белсат" Ірину Славнікову за "створення екстремістського формування чи участі в ньому" та "організацію групових дій, що грубо порушують громадський порядок".

 Про це повідомляє Укрінформ, із посиланням на сайт телеканалу.

Суддя виніс Славніковій вирок жорсткіший, ніж запитував держобвинувач – той пропонував відправити журналістку до в'язниці на чотири роки.

Як передає "Настоящее Время", за версією слідства Славнікова нібито "об'єднала групу громадян, які під її керуванням та контролем створювали та розміщували екстремістські матеріали на численних польських медіаресурсах", а також "формувала склад спільноти, розподіляла ролі, коригувала новинний порядок денний, та фінансувала діяльність злочинної групи".

Читайте також: Суд у рф дозволив депортувати громадянку білорусі, незважаючи на протест ООН

Ірину Славнікову було заарештовано 30 жовтня 2021 року. За словами її родичів, на той час вона вже кілька років не працювала на "Белсаті", а співпрацювала з польським телеканалом TVP.

"Белсат" – супутниковий телеканал, створений на підставі договору МЗС Польщі та TVP (Польського громадського телебачення) у 2007 році. Канал активно висвітлював протести у білорусі, за це багатьох журналістів телеканалу неодноразово судили та заарештовували. 2020 року журналістів "Белсату" затримували 162 рази, часто з вилученням техніки. У листопаді за трансляцію акції на згадку про Романа Бондаренка журналісток телеканалу Катерину Андрєєву та Дар'ю Чульцову було заарештовано, а в лютому 2021 року засуджено до двох років позбавлення волі. 13 липня Катерині Андрєєвій, яка перебуває в ув'язненні, суд додав ще 8 років ув'язнення. У листопаді 2021 року білоруська влада визнала "Белсат" екстремістською організацією.

Читайте також: За Україну проти рф воюють 1 500 білорусів – Тихановська

Після президентських виборів, що відбулися у білорусі в серпні 2020 року, та масових акцій протесту проти офіційних результатів голосування білоруська влада розгорнула безпрецедентну атаку на ЗМІ, громадянське суспільство та політичних активістів. Екстремістськими були визнані десятки ЗМІ та каналів у соціальних мережах, у тому числі "Белсат", "Tyt.by", новинне агентство "Белапан", а також регіональна служба Радіо Свобода.

Фото: Белсат

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-