Літак Пелосі наближається до Тайваню – WSJ

Літак Пелосі наближається до Тайваню – WSJ

Укрінформ
Спікер нижньої палати американського Конгресу Ненсі Пелосі, яка є третьою за рангом посадовою особою у США, наближається на літаку до Тайваню – попри заяви офіційного Пекіна про «наслідки» для США через її візит.

Про це повідомляє The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі залишила Малайзію та попрямувала до Тайваню для зустрічі з президентом Цай Інвень та місцевими законодавцями на самокерованому острові», - зазначає видання із посиланням на офіційних представників з американського боку.

Читайте також: Армію Тайваню привели у підвищену бойову готовність - ЗМІ

Зазначається, що очікуваний візит Пелосі на Тайвань створює ризики для посилення нестабільності між США й Китаєм. Увага міжнародної спільноти зараз зосереджена на тому, як відреагує Пекін.

«Більшість аналітиків вважають, що можлива певна демонстрація військової сили на тлі того, що Китай уже посилає свої літаки в розпізнавальну зону протиповітряної оборони Тайваню в безпрецедентній кількості», - зауважує з цього приводу CNN.

Читайте також: Китай збільшив активність кораблів і винищувачів біля Тайваню, куди може прибути Пелосі

Хоча дії Китаю не становлять прямої загрози Військово-Морським силам США в цьому районі, вони можуть розширити можливості для прорахунків, а також збільшити шанси, що Тайвань вдасться до серйозної відповіді на провокації.

Тим часом американський політикум розділився на тих, хто підтримує візит спікера нижньої палати Конгресу до Тайваню, й тих, хто виступає проти. Перші, серед яких багато республіканців, наголошують на важливості продемонструвати підтримку Тайваню та підтвердити, що Вашингтон серйозно ставиться до своїх обіцянок посилювати обороноспроможність острова. Крім того, Пелосі уособлює символ демократії – способу життя, до якого прагнуть жителі Тайваню. Друга група політиків, які виступають проти візиту, кажуть, що зайва ескалація з Китаєм не потрібна.

Читайте також: Китай проводить бойові стрільби поблизу Тайваню

Водночас наголошується, що йдеться про ширший контекст виклику комуністичного Китаю демократичному світові.

Як повідомлялося, Ненсі Пелосі є багаторічним критиком китайського комуністичного уряду, а також порушень прав людини з його боку. Раніше Пекін неодноразово висловлював погрози й попередження про «наслідки» для США в разі її офіційного візиту до Тайбея.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-