У росії шаману габишеву продовжили примусове лікування у психлікарні

У росії шаману габишеву продовжили примусове лікування у психлікарні

Укрінформ
У росії уссурійський районний суд приморського краю продовжив примусове лікування в психіатричній лікарні спеціалізованого типу якутському шаману олександру габишеву.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ТГ-канал адвоката олексія прянішнікова.

«Суддя уссурійського районного суду приморського краю дмитро бабушкін продовжив лікування якутського шамана олександра габишева в психіатричній лікарні спеціалізованого типу в Уссурійську», - пише прянішніков.

При цьому він пояснив, що раніше, 12 липня, лікарська комісія погодилася на переведення шамана до загального стаціонару, але потім її склад змінився й лікарі передумали. Вони «дійшли висновку про погіршення стану олександра та необхідність залишити його в спеціалізованому стаціонарі». габишева та його захист лікарі про «раптову появу нового висновку», не поінформували, стверджує адвокат.

Читайте також: У рф проти опозиційного політика відкрили справу за «фейки» про армію

Раніше повідомлялося, що суд столиці примор'я відмовив габишеву у задоволенні скарги на примусове лікування.

Як відомо, навесні 2019 року габишев вирушив до москви для проведення «обряду вигнання путіна». Його затримали за кілька місяців на кордоні бурятії та іркутської області. З поліції його відправили до психоневрологічного диспансеру. Стосовно шамана порушили кримінальну справу щодо закликів до екстремізму. Згодом шамана відпустили із диспансеру.

Нову примусову госпіталізацію габишева пояснили його відмовою від амбулаторного лікування. Його було затримано наприкінці січня 2021 року й примусово доставлено до стаціонару. За кілька днів до цього шаман оголосив про новий похід на москву, який мав розпочатися в березні 2021 року. У лютому якутський міський суд задовольнив позов психоневрологічного диспансеру про госпіталізацію габишева. Психолого-психіатрична експертиза, проведена в якутському психоневрологічному диспансері, визнала габишева неосудним.

Читайте також: Мін'юст рф вніс Бикова та Альбац у список ЗМІ-іноагентів

Наприкінці листопада Amnesty International звернулася до спецдоповідача ООН із питань прав корінних народів із проханням прийняти до розгляду справу якутського «шамана» олександра габишева, який перебуває на примусовому лікуванні.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-