Amnesty International звернулася до спецдоповідача ООН у справі «шамана» Габишева

Amnesty International звернулася до спецдоповідача ООН у справі «шамана» Габишева

Укрінформ
Amnesty International звернулася до спецдоповідача ООН з питань прав корінних народів з проханням прийняти до розгляду справу якутського «шамана» Олександра Габишева, який перебуває на примусовому лікуванні в спеціалізованій психіатричній лікарні з інтенсивним спостереженням.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті організації.

Правозахисники очікують, що спеціальний доповідач ООН, який має повноваження для прямих контактів із владою держав щодо індивідуальних випадків порушень прав людини, направить термінове звернення російській владі з вимогою звільнити Олександра Габишева. На думку Amnesty International, Габишева утримують у спеціалізованій лікарні незаконно.

Читайте також: Затриманий у РФ шаман, який збирався «вигнати Путіна», виявився іншою людиною

Як повідомлялося, 26 вересня захисник Габишева Олексій Прянішніков повідомив, що шамана відвезли на примусове лікування до медустанови. Набрав чинності вирок про його примусове лікування в психіатричному стаціонарі спеціального типу з інтенсивним спостереженням. За відомостями Прянішнікова, Габишеву знову почали робити ін'єкції з препаратами, які серйозно впливають на його поведінку.

29 вересня Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вже вимагала від російської влади звільнити Габишева.

Читайте також: «Меморіал» визнав якутського шамана Габишева політв'язнем

Як відомо, навесні 2019 року Габишев вирушив до Москви для проведення «обряду вигнання Путіна». Його затримали за кілька місяців на кордоні Бурятії та Іркутської області. З поліції його доправили до психоневрологічного диспансеру. Стосовно шамана порушили кримінальну справу щодо закликів до екстремізму. Згодом шамана відпустили із диспансеру.

Нову примусову госпіталізацію Габишева пояснили його відмовою від амбулаторного лікування. Його було затримано наприкінці січня і примусово доставлено до стаціонару. За кілька днів до цього шаман оголосив про новий похід на Москву, який мав розпочатися у березні 2021 року. У лютому Якутський міський суд задовольнив позов психоневрологічного диспансеру про госпіталізацію Габишева.

У середині березня Габишева в результаті психолого-психіатричної експертизи, яку провели в Якутському психоневрологічному диспансері, визнали неосудним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-