Чеські літаки патрулюватимуть небо Словаччини в рамках місії НАТО Air Policing

Чеські літаки патрулюватимуть небо Словаччини в рамках місії НАТО Air Policing

Укрінформ
Військово-повітряні сили Чехії патрулюватимуть повітряний простір Словаччини до кінця 2023 року в рамках місії НАТО Air Policing.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду Чехії, передає Укрінформ із посиланням на CTK.

Як зазначається, міністр оборони Чехії Яна Чернохова представила це питання на засіданні уряду у середу. Деталі розміщення чеських винищувачів Gripen у Словаччині визначатимуться у декларації. Її укладуть Чехія, Словаччина та Польща, яка також має брати участь у місії Air Policing.

Нагадаємо, міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у червні звернувся до Чехії з проханням про допомогу в охороні повітряного простору своєї країни. Аналогічний запит було направлено до Польщі. Обидві держави пообіцяли допомогу.

Читайте також: Штати перекидають до Польщі шість винищувачів п’ятого покоління F-22

Як відомо, Словаччина планує передати Україні свої винищувачі МіГ-29, про що нещодавно заявляв прем’єр країни Едуард Гегер. Міністр оборони Надь декілька днів тому повідомив Sky News, що Україна має отримати від Словаччини 11 літаків МіГ-29 до кінця серпня. Натомість чеські та польські винищувачі патрулюватимуть повітряний простір країни з 1 вересня.

Декілька років тому Словаччина замовила у США 14 винищувачів F-16, перші літаки мала отримати в цьому році. Однак, за наявною інформацією, їх передача затримується на два роки.

Фото Milan Nykodym

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-