У росії суд вперше наклав штраф за лайки під антивоєнними постами

У росії суд вперше наклав штраф за лайки під антивоєнними постами

Укрінформ
У російському Барнаулі суд оштрафував викладача філософії та історії Олексія Аргунова за лайки під антивоєнними постами та відео. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Сибирь.Реалии».

Уточнюється, що це перший випадок, коли адміністративну статтю про дискредитацію російської армії поставили не за публікацію чи репост, а лише за сумний емодзі, поставлений під постом проти війни в Україні, опублікованим іншим користувачем.

Читайте також: У росії закрили за «екстремізм» найстарішу організацію волзьких татар

Аргунов розповів виданню, що його запросили до поліції та зачитали протокол, створений за матеріалами фсб. Він був упевнений, що після перевірки справу закриють, оскільки несерйозність звинувачення, за його словами, розуміли й поліцейські. Пізніше ті самі поліцейські оголосили йому: «Вам не пощастило».

Раніше Аргунов, викладач медичного коледжу, поставив сумний смайлик під записом одного з користувачів соцмережі про те, що лідера алтайського "Яблока" засудили за цією ж статтею про дискредитацію. Він також поставив "клас" (емодзі, який висловлює схвалення) під відео актора Арнольда Шварценеггера із засудженням дій росії.

Суд відбувся 15 липня. За словами викладача, він намагався пояснити судді, що лайки та інші реакції на записи користувачів соцмереж не є репостами, тобто поширенням "дискредитуючої" інформації. Суд, однак, не взяв аргументи до уваги й оштрафував Аргунова на 30 тис. рублів. При цьому його місячна зарплата – 17 тис. рублів.

Читайте також: Кримському «судді» оголосили підозру за незаконне засудження учасника Євромайдану

За підрахунками російських правозахисників, за статтею про дискредитацію, внесеною до Адміністративного кодексу після російського вторгнення в Україну, до відповідальності було притягнуто понад 3 тис. осіб.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють і бомбардують мирні міста і села України, вбивають мирне населення. Водночас кремлівський режим посилює репресії в середині країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-