росія використовує газ як зброю та намагається розсварити країни ЄС - віцепрезидент Єврокомісії

росія використовує газ як зброю та намагається розсварити країни ЄС - віцепрезидент Єврокомісії

Укрінформ
росія використовує постачання газу як зброю проти ЄС та намагається посіяти розбрат між країнами ЄС, тож належною відповіддю на таку поведінку має стати єдність Євросоюзу та скоординовані заходи із забезпечення енергетичної безпеки усього Євросоюзу.

Про це у Брюсселі під час представлення надзвичайного пакета Єврокомісії щодо забезпечення енергетичної безпеки «Заощаджувати газ для безпечної зими» за підсумками засідання Колегії Єврокомісії заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми зіткнулися із безпрецедентною ситуацією в енергетичній безпеці. Це політичне створіння президента путіна, частина його зусиль, щоб ослабити та розділити нас. росія розглядає газ як політичну зброю, тож маємо дати цьому політичну відповідь на європейському рівні. Важко передбачити, якими будуть наступні дії путіна, але маємо підготуватися до ймовірності повного переривання у постачанні (російського - ред.) газу», - сказав посадовець.

Він зауважив, що вже зараз країни-члени мають подумати про енергетичну безпеку взимку, щоб обігріти домівки та забезпечити роботу промисловості. Якщо не вжити негайних заходів в умовах Єдиного ринку ЄС, наслідки нестачі газу відчує кожна з країн Євросоюзу.

«У нас є вибір - виявити солідарність зараз або чекати на надзвичайну ситуацію, яка змусить нас до такої солідарності, коли обставини будуть набагато гіршими і відповідь на них буде набагато складнішою. Тож, якщо відбудеться повне припинення постачання російського газу, ми не зможемо закачати достатньо газу у сховища, що погіршить ситуацію наступної зими. Тому ми не можемо випустити цю ситуацію з-під контролю», - наголосив Тіммерманс.

Він зауважив, що на цьому етапі Єврокомісія звертається до країн-членів з проханням зробити добровільні скорочення у споживанні газу, щоб зменшити ймовірний удар по ВВП взимку. Водночас країни ЄС мають бути готовими до обов’язкового скорочення споживання за вимогою, якщо ситуація погіршиться. У цьому випадку рішення мають ухвалюватися на рівні Ради ЄС.

«Домогосподарства та інші захищені споживачі будуть захищені. Але вони також можуть зробити свій внесок шляхом скорочення споживання газу. Багато з таких заходів зовсім не важкі. Чи нам потрібно освітлювати пустий офіс, або чи варто встановлювати температуру на кондиціонері на 20 градусів, чи, можливо, обійтися вищим показником? Безумовно, це забере частину нашого комфорту, але це дозволить зробити значні заощадження», - сказав представник Єврокомісії.

«Якщо ми зможемо бути разом, тоді намір путіна розділити нас провалиться. Він атакує не лише окремі країни. Він атакуватиме кожну з цих країн, щоб ослабити Європу в цілому. Тож сильна європейська відповідь є єдино можливою. Односторонні заходи підірвуть стабільність на спільному ринку та піддаватимуть ризику енергетичну безпеку усього Євросоюзу. Ми не хочемо робити такий подарунок путіну», - додав Тіммерманс.

Читайте також: Євросоюз має готуватися до припинення поставок газу з росії – фон дер Ляєн

Як повідомлялося, під час сплеску цін на енергію, що розпочався влітку минулого року, росія дотримувалася контрактних зобов’язань на мінімально можливому рівні та не реагувала на зростання попиту на газ на ринку ЄС, що призводило до подальшого зростання цін та спустошення європейських енергетичних сховищ.

Вже у цьому році росія перервала постачання газу до кількох країн Євросоюзу, вимагаючи проводити оплату за таке постачання у російських рублях, що суперечить укладеним контрактам. Наразі, враховуючи політику кремля, ЄС готується до повного переривання у постачанні російського газу вже перед наступним опалювальним сезоном.

Фото: www.themalaysianinsider.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-