Річниця MH17: Нідерланди продовжать боротьбу за встановлення справедливості

Річниця MH17: Нідерланди продовжать боротьбу за встановлення справедливості

Укрінформ
Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра наголосив, що Нідерланди спільно із партнерами продовжать боротьбу за встановлення правди і притягнення винних до відповідальності.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на його Twitter.

“Цього дня 8 років тому трагічно загинули 298 невинних людей в результаті збиття рейсу MH17. Мої думки з жертвами та їхніми родинами. Нідерланди продовжують боротьбу із партнерами за встановлення правди, справедливості та притягнення до відповідальності для всіх, хто постраждав через цю трагедію”, - написав він.

Своєю чергою Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте висловив співчуття родичам загиблих та побажав багато сил.

“Сьогодні ми вшановуємо пам’ять 298 людей, які загинули вісім років тому в жахливій катастрофі MH17. Біль втрати нескінченний. Бажаю рідним багато сил і втіхи в цей важкий день, на тлі якого цього року війна в Україні”, - написав він у своєму Twitter.

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах під час церемонії біля меморіального комплексу пам'яті жертв трагедії МН17 поблизу аеропорту “Схіпхол” імена загиблих зачитали їхні родичі.

Член правління фонду “Авіакатастрофа” Піт Плуг, родич трьох жертв трагедії, зазначив, що цей рік був дуже насичений, а слухання в судовому комплексі “Схіпхол” складними для рідних, які також виступали в суді.

Читайте також: Річниця трагедії MH17: у центрі Амстердама закликали покарати росію за злочини в Україні

Плуг зауважив, що суд у Нідерландах має ухвалити рішення у кримінальній справі МН17 щодо чотирьох обвинувачених вже цього року.

Водночас він нагадав, що менше ніж за місяць до повномасштабного вторгнення рф нідерландці та українці стикнулися з російською стороною в Європейському суді з прав людини. “Ми мали змогу поділитися з судом, наскільки великим був вплив на нас, як на родичів, атаки на борт рейсу MH17. Це був напружений момент. Ми знову і знову усвідомлювали, що наші близькі насправді були жертвами жорстокої війни, яка фактично розпочалася 8 років тому”, - сказав Плуг.

У Нідерландах 10 червня відбулось останнє судове засідання у справі щодо збитого у липні 2014 року над Донеччиною літака рейсу MH17.

Читайте також: Посол США вшанувала пам’ять загиблих пасажирів рейсу MH17

Наступне засідання суду відбудеться 22 вересня, однак матиме технічний характер - тоді мають назвати дату, коли може бути оголошене рішення у справі МН17. Його можуть ухвалити 17 листопада або 15 грудня 2022 року.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Читайте також: Україна непохитна у зобов’язанні домогтися покарання за збиття рейсу MH17 - МЗС

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер фсб, колишній "міністр оборони" так званої "днр" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник гру генштабу збройних сил рф, глава "гру днр" Сергій Дубинський, підполковник гру Олег Пулатов (усі - громадяни рф), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "днр".

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-