В Австрії розкритикували заяви чиновника, який намагався «постелити червону доріжку» перед путіним

В Австрії розкритикували заяви чиновника, який намагався «постелити червону доріжку» перед путіним

Укрінформ
Висловлювання очільника Економічної палати Австрії (WKO) Гаральда Марера про підтримані Австрією "непродумані" санкції з боку ЄС щодо росії викликали критику з боку австрійських чиновників та політиків.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

В інтерв’ю австрійській газеті Kurrier у четвер Марер виступив з критикою в сторону уряду Австрії та Євросоюзу через негативний вплив на добробут австрійців та проблеми з газопостачанням внаслідок санкцій, введених проти рф через її війну проти України. Він заявив, що не знає, чи були жорсткі санкції проти росії після нападу на Україну помилкою, однак висловив сумнів, що вони були "до кінця продумані". За словами голови Економічної палати Австрії, зайняти сторону України було "політичним рішенням" і населенню не повідомили те, що йому доведеться сплатити внаслідок цих санкцій. "Ми маємо підтримувати добробут і соціальний мир, а не просто коситися на Україну", - заявив він. 

Між тим, федеральний міністр з соціальних питань Австрії Йоганнес Раух в опублікованому у суботу інтерв'ю Profil зазначив, що висловлювання очільника Економічної палати його "приголомшили". "Це, певною мірою, безвідповідальність, і це мене приголомшує", - заявив Раух. 

Міністр розкритикував спроби "постелити червону доріжку" перед путіним в очікуванні на дешевий російський газ. "путін, який почав війну, який несе відповідальність за загибель тисяч людей, який займається захопленням земель…І тепер хотіти знову розстелити перед цією людиною червону доріжку тільки тому, що, як думається, потім можна буде знову економічно залежати від дешевого газу – це абсурд такого роду, що я раніше й не чув", - заявив член уряду Австрії.

Також розкритикувала висловлювання очільника WKO, які вносять розкол у європейську єдність, лідерка опозиційної ліберальної партії NEOS Беате Майнл-Райзінгер. "Я сказала 22 лютого, що путін розраховує на те, що в ЄС не буде єдності. І як завжди, першими ламаються консерватори. Моє запитання: яка подальша стратегія Марера? Залишити Європу слабкою? Не використовувати економічну силу?", - написала депутат у Твіттері.

Вона вказала на необхідність консолідації ЄС для того, щоб "бути стратегічно спроможним у майбутньому". "А що через 5 років? В яку країну тоді вторгнеться путін?", - запитала політик.

Заступник голови парламентської фракції "Соціал-демократичної партії Австрії" Йорг Ляйхфрід також вказав на те, що рішення щодо санкцій ухвалюється спільно усіма членами ЄС і цього треба дотримуватися.

Між тим, очікувано підтримали висловлювання Марера у крайнє правій та проросійській "Австрійській партії свободи". Там заявили, що "санкції проти росії є санкціями проти власного народу та проти власної економіки", а тому "для Австрії краще вийти вже сьогодні з цієї програми самознищення".

Читайте також: Австрія забирає у Газпрому найбільше газосховище в країні

Як відомо, Економічну палату Австрії тривалий час критикували за надто тісні відносини з президентом рф путіним у роки після окупації росією Криму, а також за те, що вона несе часткову відповідальність за високу залежність Австрії від російського газу.

Президент WKO Гаральд Марер у червні 2018 року під час візиту путіна до Відня заявляв, що цей візит "є честю" та закликав до розширення австрійсько-російських економічних відносин.

Раніше у червні 2014 року, через кілька місяців після окупації Криму, путіна також дружньо приймали в Економічній палаті Австрії, чий тодішній керівник Крістоф Ляйтл жартував з російськими диктатором про Україну.

Фото: Kurier / Juerg Christandl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-