Українська делегація вперше взяла участь у параді на День незалежності США у Вашингтоні

Українська делегація вперше взяла участь у параді на День незалежності США у Вашингтоні

Фото, відео
Укрінформ
Море синьо-жовтих кольорів і вишиванок під спів символічної «Червоної калини» та гасел «Слава Україні!» в гучномовець, а також постійні оплески глядачів, які вийшли на центральні вулиці Вашингтона.

Так виглядав дебют Української колони на параді до Дня незалежності США, який відбувся в понеділок, передає власний кореспондент Укрінформу.

Колону сформували Посольство України у США, танцювальний ансамбль «Карпатія», організації United Help Ukraine, US Ukrainian Activists (USUA), «Українські Американські ветерани» та інші.

Українська делегація вперше взяла участь у параді до Дня незалежності США/Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

«Коли у нас розпочалася війна 24 лютого, і коли ми разом зі Сполученими Штатами підняли наше стратегічне партнерство на абсолютно новий рівень, коли США сьогодні є фактично нашими братами й сестрами, які пліч-о-пліч допомагають нам у цій боротьбі, ми просто не могли не взяти участі в цьому параді. Тому вважаємо, що це дуже важливо»,- зауважила в коментарі агентству посол України в США Оксана Маркарова.

Вона пояснила, що День незалежності для США – це момент, коли американці щороку знову й знову згадують про цінності, за які вони боролися під час формування своєї нації, які були прописані в Декларації про незалежність 1776 року, і які Америка продовжує відстоювати щодня.

Читайте також: Зеленський привітав Байдена та американський народ з Днем незалежності

«Це ті цінності, за які зараз Україна бореться проти російської агресії, тому це наш акт солідарності з американськими сестрами й братами, а також наша подяка їм за те, що в цій боротьбі вони дуже міцно нас підтримують»,- додала Оксана Маркарова.

Полковник Армії США у відставці, член організації «Українські Американські ветерани» Аскольд Мосейчук, який разом із побратимами пройшов в Українській колоні, зі свого боку, зауважив, що ставиться до участі в параді із гордістю.

«Оскільки ми всі є українського походження, ми пишаємося пам’яттю нашої Батьківщини, наших батьків, дідів і прадідів. Ми виступаємо за те, щоби підтримати Україну в її нинішній боротьбі проти вторгнення росії», - зауважив Аскольд Мосейчук.

Він підкреслив, що участь у параді в Вашингтоні в складі української групи – це своєрідний жест підтримки всіх українців.

Читайте також: У День Незалежності США посол Брінк вшанувала українських військових

За словами президентки благодійної організації US Ukrainian Activists Надії Шапоринської, участь в американському параді для української громади - «це дуже велика честь». Вона розповіла, що активісти її організації практично цілодобово забезпечують підтримку України від початку війни, і вже спрямували сотні тисяч доларів на закупівлю медичного обладнання й препаратів, а також на всіляку іншу підтримку українських лікарень. Крім того, USUA влаштовують постійні акції під Білим домом із закликами посилити допомогу Україні, а також ще більше покарати росію.

«Один із наших головних меседжів, який ми виголошуємо перед Білим домом – оголосити росію державою – спонсором тероризму, оскільки те, що відбувається в Україні є геноцидом та воєнними злочинами проти народу України та геноцидом української культури», - підкреслила Надія Шапоринська.

Як зазначила президентка організації United Help Ukraine Марина Байдюк, участь Української колони в параді, а також привітна й дуже тепла реакція американців свідчать про міцний взаємний зв’язок.

«Ми хочемо показати американському народу, що ми – разом з ними, що українці насправді вболівають за те, що відбувається в Америці. Вони (люди в Україні – ред.) навіть зараз передають нам вітання, і я насправді сьогодні отримала багато вітань від хлопців з передової, які вітають нашу організацію і всіх американців з Днем незалежності», - зауважила Марина Байдюк.

Читайте також: У Львові виступив військовий оркестр з нагоди Дня незалежності США

Вона підкреслила, що головний меседж Української колони – це вдячність американцям за підтримку, яку вони надали, особливо впродовж останніх місяців. За її словами, хоча нинішнього року Україна вперше приєдналася до параду в Вашингтоні, це точно відбувається не в останнє.

Як повідомлялося, Сполучені Штати 4 липня відзначають національне свято – День Незалежності. У Вашингтоні й багатьох інших містах США у цей день проходять паради за участі запрошених оркестрів, представників громад, спортивної спільноти, місцевих та національних зірок, представників інших країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-