НАТО до 2050 року скоротить кліматичні викиди до нуля - Столтенберг

НАТО до 2050 року скоротить кліматичні викиди до нуля - Столтенберг

Укрінформ
НАТО розглядає кліматичні зміни як серйозний виклик у сфері безпеки та має намір скоротити до «нуля» викиди СО2 від військової діяльності до 2050 року.

Про це сьогодні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи в рамках першого діалогу з кліматичних змін, що відбувся у форматі Громадського форуму під час Мадридського саміту Альянсу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розвинули першу методологію для вимірювання парникових викидів від діяльності НАТО, як у цивільній, так і у військовій сферах. На основі цієї нової методології, я можу оголосити сьогодні перші кліматичні цілі для НАТО як організації. До 2030 року ми скоротимо викиди, принаймні, на 45 відсотків, та до нуля до 2050 року», - сказав Єнс Столтенберг.

Він зауважив, що частиною цих зусиль буде поступовий відхід від використання викопного пального, ширше використання у військовій діяльності відновлюваних джерел та синтетичних видів пального, що є «дружніми» для клімату, та підвищення енергоефективності обладнання.

«Просто зараз відбувається технологічна революція. "Зелена" енергія - це те, що може принести величезні переваги нашим військовим. Усі новітні авто є нині електричними. Я переконаний, що у майбутньому найбільш розвиненою буде та військова техніка, а найбільш стійкими – ті збройні сили, що не будуть покладаються на викопні види пального», - заявив генеральний секретар НАТО.

Столтенберг нагадав, що війна в Україні продемонструвала, наскільки небезпечною є залежність від певних товарів, що походять від тоталітарних режимів.

«росія використовує енергію як зброю, і це підштовхує до швидкого позбавлення залежності від російської нафти та газу. Водночас ми не повинні замінити одну залежність іншою. Багато нових "зелених" технологій залежать від рідкоземельних матеріалів, значна частина з яких надходить із Китаю. Тож нам необхідно провести диверсифікацію наших енергетичних ресурсів та існуючих шляхів постачання», - зауважив керівник НАТО.

Він підкреслив, що Стратегічна концепція НАТО, що буде прийнята на саміті Альянсу в Мадриді, визначає кліматичні зміни як один із визначних викликів для безпеки у тривалій перспективі. Саме тому НАТО та країни-союзниці докладатимуть зусиль для усвідомлення та оцінки цієї загрози, для адаптації до неї військ та інфраструктури, а також для підвищення власної стійкості.

Читайте також: НАТО ухвалить широкий пакет допомоги Україні – Столтенберг

«Ми не можемо допускати компромісів у наших військових спроможностях. НАТО забезпечує мир за допомогою надійної політики стримування й оборони. Немає нічого більш важливого. Якщо ми не зможемо захистити мир, ми також не зможемо захистити світ від кліматичних змін<…> Ми маємо забезпечити наші збройні сили обладнанням, яким вони зможуть cкористатися в умовах екстремальної спеки або екстремального холоду, їх здатність реагувати на надзвичайні події, захистити берегові споруди від підвищення рівня води та відповісти на наслідки воєнної активності у високих широтах Півночі», - сказав керівник Альянсу.

Як повідомлялося, Європейський Союз визначив та закріпив на рівні європейського законодавства стратегічну мету побудову кліматично дружньої економіки з нульовими викидами СО2 до 2050 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-