G7 засудила провокаційні заяви росії про можливість застосування ядерної зброї

G7 засудила провокаційні заяви росії про можливість застосування ядерної зброї

Укрінформ
Лідери Групи семи засудили провокаційні заяви росії про можливість застосування ядерної зброї, наголосивши, що будь-яке застосування рф зброї масового знищення в Україні матиме жорсткі наслідки.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільному комюніке глав держав та урядів G7, прийнятому за результатами саміту 26-28 червня в Ельмау (Німеччина).

"Ми вітаємо Спільну заяву лідерів п’яти держав, що володіють ядерною зброєю, про запобігання ядерній війні та уникнення гонки озброєнь від 3 січня 2022 року, включаючи важливе підтвердження того, що ядерну війну неможливо виграти і її ніколи не слід вести. Проте ми засуджуємо провокаційні заяви росії, які сигналізують про загрозу застосування ядерної зброї. Це підриває довіру до відданості росії Спільній заяві", - йдеться у комюніке.

Лідери семи найпотужніших економік світу – Великої Британії, Італії, Канади, Німеччини, США, Франції та Японії – наголосили, що "будь-яке застосування росією хімічної, біологічної чи ядерної зброї або пов’язаних із нею матеріалів в Україні матиме жорсткі наслідки".

Лідери G7 також підтвердили свою прихильність кінцевій меті, яка полягає у світі без ядерної зброї з безпекою для всіх, що буде досягнута за допомогою конкретних, практичних і цілеспрямованих кроків. Було наголошено, що загальне скорочення світових ядерних арсеналів має бути продовжено.

Читайте також: G7 обіцяє безстрокову підтримку України та посилення санкцій проти росії

Як відомо, 17 червня президент держави-агресора володимир путін пригрозив, що росія може застосувати ядерну зброю, "якщо це буде потрібно для захисту нашого суверенітету".

Через кілька днів після повномасштабного вторгнення рф в Україну путін також публічно наказував своїм військовим керівникам перевести російські сили ядерного стримування в "особливий режим бойового чергування".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-