В ООН назвали рішення суду США про аборти величезним ударом по правах жінок

В ООН назвали рішення суду США про аборти величезним ударом по правах жінок

Укрінформ
В ООН розкритикували рішення Верховного суду США про скасування права на аборти.

Про це передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет охарактеризувала рішення, прийняте вищою судовою інстанцією Сполучених Штатів у п'ятницю щодо ухвали 1973 року «Роу проти Вейда», яка давала право на аборти у США, як «величезний удар по правах жінок та гендерній рівності».

Бачелет також нагадала, що доступ до безпечних, законних та ефективних абортів є загальною міжнародною практикою й лежить в основі незалежності жінок і дівчат, їх здатності робити власний вибір щодо свого тіла й життя, без дискримінації, насильства і примусу.

«Це рішення позбавляє самостійності мільйони жінок у США, особливо з низькими доходами й таких, що належать до расових і етнічних меншин, на шкоду їхнім основним правам», - сказала вона журналістам.

Читайте також: Верховний суд США скасував рішення щодо права на аборт – Байден відреагував

Бачелет зазначила, що за останню чверть століття понад 50 країн, де раніше обмежували право на аборти, лібералізували відповідне законодавство.

«Сьогоднішнім рішенням США, на жаль, відійшли від цієї прогресивної тенденції», - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Верховний суд США оголосив ухвалу, що скасовує рішення 1973 року у справі «Роу проти Вейда», де вперше підтверджувалося конституційне право жінок приймати рішення щодо переривання вагітності. Рішення суду, де більшість суддів становлять консерватори, розкритикував також президент Джо Байден.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-