Скільки ядерні держави торік витратили на утримання свого арсеналу

Скільки ядерні держави торік витратили на утримання свого арсеналу

Дослідження
Укрінформ
На ядерну зброю у 2021 році, під час глобальної пандемії COVІD-19, дев’ять ядерних держав витратили $82,4 млрд , що ніяк не стримало російське вторгнення в Україну, навпаки привело світ у ядерну пастку однієї країни.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в звіті Global Nuclear Weapons Spending 2021, оприлюдненому Міжнародною компанією за скасування ядерної зброї (ICAN).

«Дев’ять ядерних держав витратили $82,4 млрд на свою ядерну зброю у 2021 році під час глобальної пандемії, зростання загроз глобальній продовольчій безпеці та лише за місяці до того, як Росія почала збирати війська на кордоні з Україною. Це означає збільшення (витрат - ред.) з урахуванням інфляції на $6,5 млрд з 2020 року», - йдеться в документі.

На першому місці за витратами - США з $44,2 млрд, на другому - Китай ($11,7 млрд), на третьому - рф ($8,6 млрд), на четвертому - Велика Британія ($6,8 млрд) та п’ятому - Франція ($5,9 млрд).

Читайте також: Казахстан закликав світ повністю ліквідувати ядерну зброю

Індія, Ізраїль, Пакистан також витратили понад мільярд на свої арсенали, тоді як Північна Корея витратила 642 мільйони доларів.

«Ці витрати жодним чином не сприяли стримуванню російського вторгнення в Україну. Натомість десятирічна неспроможність домагатися ефективного роззброєння привела світ у ядерну пастку однієї країни… Витрати на ядерну зброю – це насильство, яке коштує життя», - йдеться у звіті.

Після перегляду тисяч контрактів, річних звітів і розкриття інформації лобі, звіт показує, що десяток компаній отримали 30,2 млрд доларів нових контрактів на роботи, пов’язані з ядерною зброєю. Потім ці компанії повернулися і витратили 117 млн доларів на лобіювання тих, хто приймає рішення, щоб витратити більше грошей на оборону. Вони також витратили до 10 млн доларів на фінансування більшості великих аналітичних центрів, які досліджують і пишуть про політичні рішення щодо ядерної зброї.

З 24 лютого Україна дає відсіч повномасштабній агресії, яку розпочала проти нашої країни росія. У москві також неодноразово погрожували застосувати ядерну зброю, розповсюджували неправдиву інформацію про нібито розробку в Україні ядерної зброї та продовжують поширювати інші фейки на цю тематику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-