Суперечності з безпекових питань: Ізраїль припиняє возити молодь до місць Голокосту у Польщі

Суперечності з безпекових питань: Ізраїль припиняє возити молодь до місць Голокосту у Польщі

Укрінформ
Міністерство освіти Ізраїлю скасувало цьогорічні поїздки ізраїльських школярів до колишніх нацистських концтаборів на території Польщі, оскільки Варшава не погодилася на забезпечення збройної охорони цих груп ізраїльськими спецслужбами.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Rmf24.pl.

Як зазначається, міністерство освіти Ізраїлю розіслало у школи листа, в якому йдеться про скасування найближчим часом візитів молоді до Польщі. Загалом у липні-серпні до Польщі мали приїхати приблизно 7 тис. учнів з Ізраїлю.

Приводом скасування шкільних поїздок є суперечка з польською стороною про охорону груп. Уряд Польщі не погоджується на те, щоб представники ізраїльської спецслужби Шин-Бет, які супроводжують такі групи у Польщі, мали при собі зброю.

“Неможливо повернутися до норм, які діяли донині, щодо супроводження ізраїльської молоді озброєними ізраїльськими спецслужбами”,- заявив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

За його словами, Польща повідомила Ізраїлю свою позицію під час переговорів про поновлення цих поїздок, які тимчасово припинялися у період пандемії коронавірусу. РП не має нічого проти таких візитів ізраїльської молоді й готова вести переговори з цього приводу з Ізраїлем, заявив речник.

Заступник глави МЗС РП Павел Яблонський повідомив у Твітері, що з ізраїльською стороною ведуться переговори над новою угодою щодо приїзду організованих груп ізраїльської молоді до Польщі. За його словами, проблемою є “зухвала поведінка озброєної охорони щодо інших відвідувачів меморіальних місць і випадкових перехожих”. Водночас сама присутність озброєної охорони також створює в учасників поїздок хибне переконання, що Польща є “небезпечним місцем”, зауважив Яблонський.

Читайте також: Дуда в Освенцимі прирівняв злочини росіян в Україні до Голокосту

Він висловив сподівання, що це суперечливе питання швидко вдасться врегулювати.

Щороку тисячі молодих ізраїльтян відвідують музеї-концтабори в Освенцимі, Майданеку та інші місця злочинів нацистів, скоєних під час Другої світової війни на території Польщі.

Нагадаємо, європейська мережа установ із вивчення Голокосту EHRI, до якої входять 27 партнерських інституцій у Європі, Ізраїлі та США, виступила із заявою щодо вторгнення росії в Україну та кричущої брехні російської пропаганди про буцімто необхідність «денацифікувати» Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-