Європейська мережа з вивчення Голокосту засудила вторгнення росії в Україну

Європейська мережа з вивчення Голокосту засудила вторгнення росії в Україну

Укрінформ
Європейська мережа установ із вивчення Голокосту EHRI, до якої входять 27 партнерських інституцій у Європі, Ізраїлі та США, виступила із заявою щодо вторгнення росії в Україну та кричущої брехні російської пропаганди про буцімто необхідність «денацифікувати» Україну.

Як передає Укрінформ, переклад заяви, оприлюдненої на офіційному сайті організації, публікує Український інститут національної пам’яті.

«Європейська мережа дослідницьких інституцій та установ, що надають можливість вивчення історії Голокосту в Європі (European Holocaust Research Infrastrucrure) твердо засуджує нещодавнє вторгнення росії в Україну та глибоко стурбована його наслідками для цивільних громадян, не кажучи вже про інших живих істот на цій землі. Як дослідницька мережа з вивчення геноциду та війни, ми шоковані, що неспровокована та невиправдана атака на суверенну державу можлива у Європі у 21 столітті. Хоча б лише з огляду на наші власні дослідження, ми чутливі до смертей, насильства і травм, спричинених цією війною», - ідеться у заяві.

При цьому в ній зазначається, що EHRI є водночас цифровою інфраструктурою та міжнаціональною мережею експертів.

«З огляду на небезпеку для дослідників Голокосту з України та їхніх сімей ми наполегливо заохочуємо їх інформувати нас про їхню поточну ситуацію та потреби незалежно від того, чи вони перебувають в Україні, чи шукають прихистку за кордоном. Ми в EHRI поширимо цю інформацію всередині нашої професійної спільноти та координуватимемо контакти і пропозиції допомоги», - інформують автори.

Вони нагадали, що впродовж Другої світової війни понад мільйон євреїв було вбито на території України під час масових розстрілів, у гетто й концентраційних таборах або через невільницьку працю. А також зазначили, що вільні дослідження про Україну є дуже важливими для розширення знань людства про переслідування та геноцид євреїв, ромів та інших груп. EHRI вважає за честь партнерську співпрацю з Центром міської історії Центрально-Східної Європи у Львові.

«Наша стурбованість про майбутнє досліджень Голокосту в Україні лише посилюється у зв’язку з кричущою брехнею російської державної пропаганди про буцімто необхідність «денацифікувати» Україну. Ми наполегливо відкидаємо цинічне використання такого терміну з метою окупувати іншу країну та перешкодити її вільному демократичному розвитку», - підкреслили в EHRI.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-