Оточення Трампа на слуханнях у Конгресі свідчить проти боса - NYT

Оточення Трампа на слуханнях у Конгресі свідчить проти боса - NYT

Укрінформ
Ексгенпрокурор США Вільям Барр дав свідчення про те, що твердження про широкомасштабне шахрайство на виборах, поширюване експрезидентом Дональдом Трампом, є нісенітницею.

Як передає Укрінформ з посиланням на New York Times, про це Барр заявив на закритих слуханням у Спеціальному комітеті Палати представників у понеділок.

«Він відірвався від реальності, якщо справді вірить у ці речі. Ніколи не було й натяку на інтерес до реальних фактів», - сказав ексгенпрокурор.

На слуханнях, присвячених витокам і поширенню брехні Трампа про вкрадену перемогу на виборах, члени комісії заслухали свідчення Барра, помічників виборчої кампанії експрезидента та співробітників адміністрації.

Читайте також: Американський науковець Бендоу просуває кремлівські наративи

Голова виборчої кампанії Білл Степієн заявив, що в ніч виборів він сказав своєму босові про відсутність підстав для оголошення їхньої перемоги, але Трамп все одно наполіг на цьому.

За словами Барра, він неодноразово казав Трампу, що його заяви про шахрайство – «повне лайно».

У якийсь момент під час надання свідчень Барр не зміг стриматися й розсміявся з абсурдності заяв про те, що оборонні підрядники в Італії використовували супутники для підтасовування голосів і про схему, організовану колишнім президентом Венесуели Уго Чавесом, який помер у 2013 році.

Свідки докладно розповіли про те, як після виборів представники кампанії Трампа, Білого дому та Міністерства юстиції неодноразово казали йому, що немає жодних доказів широкомасштабного шахрайства, проте деякі особи, включаючи його особистого адвоката Рудольфа Джуліані переконували в наявності великих порушень.

Читайте також: Маск заявив, що хоче відновити заблокований назавжди Твіттер-акаунт Трампа

У ніч виборів, замість того щоб взяти до уваги застереження Степієна, Трамп вирішив прислухатися до порад «явно нетверезого Руді Джуліані» й оголосити про перемогу, сказала заступниця голови комітету республіканка Ліз Чейні.

Комітет стверджує, що Трамп використовував брехню про вкрадену перемогу для збору сотень мільйонів доларів, обманюючи своїх донорів і, врешті-решт, обдурюючи своїх прихильників, аби вони зібралися біля Капітолія 6 січня й підтримали його фальшиві заяви.

Серед свідків, які виступили в понеділок вдень, був колишній прокурор США в Атланті Б’юнг Пак, який пішов у відставку після того, як відмовився заявити, що в Джорджії виявили широкомасштабні фальсифікації результатів голосування.

Він сказав, що його офіс був змушений розслідувати «дикі заяви» Джуліані про нібито наявність валіз, наповнених бюлетенями для зміни результатів виборів.

Читайте також: Трамп назвав дії російських військ в Україні геноцидом

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня 2021 року натовп прихильників Дональда Трампа вирушив на штурм будівлі Конгресу США після закликів тодішнього президента відновити справедливість та повернути «вкрадені вибори» в США. Під час цих подій померло п’ятеро осіб, сотні отримали поранення. Після цього правоохоронні органи висунули офіційні звинувачення понад 1,2 тисячі учасників штурму. У Палаті представників сформований Спеціальний комітет, який розслідує події, пов’язані зі штурмом Капітолія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-