Столтенберг почав візит у Фінляндію, завтра відвідає Швецію

Столтенберг почав візит у Фінляндію, завтра відвідає Швецію

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідає Фінляндію та Швецію, щоб обговорити з ними заявку на членство в НАТО та підготовку до майбутнього саміту Альянсу у Мадриді, до участі в якому запрошені обидві країни.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Північноатлантичного Альянсу.

«Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідає Фінляндію й Швецію. У Фінляндії він зустрінеться з президентом Саулі Нііністьо, міністром закордонних справ Пекка Хаавісто та з іншими високими офіційними особами… В понеділок генеральний секретар подорожуватиме до Швеції, де зустрінеться з прем’єр-міністром Магдаленою Андерссон та з її урядом», - йдеться у повідомленні.

Як очікується, в неділю генеральний секретар НАТО проведе спільну пресконференцію з президентом Фінляндії та візьме участь у дискусійній платформі Kultaranta Talks, яка цього року пройде під назвою «Відповідальний, сильний та стабільний Північний регіон».

Як повідомлялося, після військового вторгнення росії в Україну Фінляндія і Швеція після тривалого дотримання нейтрального статусу подали заявку на приєднання до НАТО. За оцінкою офіційних осіб Альянсу, входження обох країн значно зміцнить регіональну та євроатлантичну безпеку, оскільки ці давні партнери НАТО мають міцні демократії та потужні збройні сили, що є повністю взаємосумісними із силами країн Альянсу.

Читайте також: У НАТО не вважають, що росія мститиме США за військову допомогу Україні

Під час виступу на Саміті демократії в Копенгагені 10 червня заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане висловив упевненість, що обидві країни зможуть конструктивно відповісти на занепокоєння Туреччини щодо майбутнього членства Фінляндії та Швеції, та Альянс зможе діяти вже у складі 32 країн "у недалекому майбутньому".

Читайте також: Генсек НАТО подякував «Бухарестській дев’ятці» за підтримку України

28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для Європейської та Євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу, та прийме нову Стратегічну концепцію НАТО. Окремим питанням саміту стане поглиблення співробітництва з ключовими партнерами Альянсу, включаючи Україну, Грузію, Швецію, Фінляндію, ЄС та країни Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-