У МЗС Естонії викликали посла рф через заяви путіна про Петра I і Нарву

У МЗС Естонії викликали посла рф через заяви путіна про Петра I і Нарву

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Естонії викликало посла росії Володимира Липаєва, щоб висловити осуд у зв'язку із недавнім виступом президента рф путіна про Петра I.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на національного мовника ERR.

За словами віцеканцлера МЗС Рейна Таммсаара, який зустрічався з російським послом, те, що президент путін сказав серед іншого про естонське місто Нарва, дуже засмучує.

«В умовах, коли росія через руйнування української державності та нації проводить свою реваншистську політику ідеології «руського миру», це абсолютно неприйнятно», - заявив Таммсаар.

Він також наголосив, що на тлі російської агресії проти України «є небезпечним та безвідповідальним» внесений цього тижня до держдуми росії «законопроєкт про скасування постанови про визнання незалежності Литви, а також про погрози «денатурації» та «демілітаризації» інших країн».

На думку віцеканцлера естонського МЗС, росія прагне насаджувати свої імперіалістичні амбіції не лише за допомогою армії, а й пропаганди, зокрема, шляхом фальсифікації історії. «Такий підхід приречений на провал і, зрештою, може бути небезпечний для самої росії», - переконаний Таммсаар.

Дипломат нагадав позицію Естонії, що росія порушила міжнародне право, вторгнувшись в Україну, та має негайно виконати рішення Міжнародного суду від 16 березня. «Ми вкотре закликаємо росію негайно вивести свої війська з України, припинити бойові дії та поважати суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів», - заявив віцеканцлер МЗС.

Читайте також: Путін перетворюється на імператора антиутопії: дайджест пропаганди РФ за 9 червня

Напередодні президент росії володимир путін провів паралель між завоюваннями Петра І і вторгненням росії в Україну, згадавши зокрема й Нарву. «Петро I Північну війну 21 рік вів. Здавалося б, воював із Швецією і щось там відторгав. Нічого він не відторгав! Він повертав... Те саме й у західному напрямку. Це стосується Нарви, його першого походу», - заявив путін, порівнявши військові кампанії Петра I із завданням, яке, на його думку, зараз постало перед москвою.

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог робить масовані обстріли та бомбардування українських міст та сіл. Після початку війни росію було піддано масштабним санкціям з боку світової спільноти.

Фото: Ken Mürk/ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-