Німеччина створює спецфонд для армії у €100 мільярдів

Німеччина створює спецфонд для армії у €100 мільярдів

Укрінформ
Федеральна рада (Бундесрат) Німеччини слідом за Бундестагом схвалила спеціальний фонд у розмірі 100 млрд євро для зміцнення збройних сил (Бундесвер) країни.

Як передає Укрінформ, про це інформує у п’ятницю сайт федерального уряду Німеччини.

«Після німецького Бундестагу Бундесрат також дав «зелене світло» на створення спеціального фонду для зміцнення Бундесверу», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає уряд, спеціальний фонд у розмірі 100 млрд євро було створено, щоб мати можливість здійснювати швидкі інвестиції у збройні сили країни з метою покращення їх оснащення. Підвищення ефективності Бундесверу стало необхідним, аби «мати можливість надійно захистити свободу та демократію в Німеччині та серед наших союзників», на тлі нападу росії на Україну, що ознаменувало «поворотний момент у політиці безпеки Європи».

Спецфонд, який існуватиме окремо від оборонного бюджету країни (у 2022 році – 50 млрд євро), використовуватиметься для задоволення потреб Бундесверу «швидше, ніж це можливо зі звичайним річним бюджетним ритмом».

Значна частина коштів (близько 33,4 млрд євро) у найближчі роки піде на закупівлю техніки для потреб військово-повітряних сил. Також кошти спрямовуватимуть на розробку та закупівлю літака Eurofighter ECR та придбання F-35 як наступника Tornado. Згідно з планом, на потреби сухопутних сил буде витрачено 16,6 млрд євро, військово-морських сил – 8,8 млрд євро. Близько 20,8 млрд євро буде використано на закупівлі у сфері «лідерство та цифровізація».

Щодо механізму фінансування, то спецфонд отримає власний кредитний дозвіл на одноразову суму в 100 млрд євро. Він не отримуватиме асигнувань з федерального бюджету і управлятиметься окремо від нього.

Читайте також: Євросоюз витратить на власну оборону додаткові200 мільярдів

Як відомо, 3 червня німецький Бундестаг прийняв федеральний бюджет на 2022 рік у розмірі 495,79 млрд євро, який передбачає борг у розмірі 138,9 млрд євро. Також було схвалено спеціальний фонд для зміцнення Бундесверу у розмірі 100 млрд євро.

У 2022 році оборонний бюджет ФРН становитиме 50,33 млрд євро, що на 7,3% більше, ніж у попередньому році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-