У Казахстані проходить референдум щодо поправок до Конституції

У Казахстані проходить референдум щодо поправок до Конституції

Укрінформ
У Казахстані в неділю відбувається республіканський референдум щодо поправок до Конституції.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радио Азаттык.

Пропоновані поправки передбачають внесення змін більш ніж до третини Основного закону, що складається з 98 статей.

Голосування проводиться шляхом таємного голосування, у бюлетені лише одне питання: «Чи приймаєте Ви зміни та доповнення до Конституції Республіки Казахстан, викладені у проєкті Закону Республіки Казахстан “Про внесення змін та доповнень до Конституції Республіки Казахстан”, опублікованому у засобах масової інформації 6 травня 2022 року?». Виборцям пропонується поставити відмітку навпроти одного з варіантів відповіді – «так» чи «ні».

Читайте також: Казахстан перейменовує свою нафту через санкції проти росії

Голосування почалося о 7 ранку за місцевим часом. Дільниці для голосування, загальна кількість яких перевищує 10 тисяч, будуть відкриті до 20 години. Понад 60 дільничних комісій, за інформацією МЗС, відкриті за кордоном при дипломатичних представництвах Казахстану.

За даними ЦКР, до списків виборців включені понад 11,7 мільйона казахстанців. Для референдуму бюлетенів виготовили понад 11,8 мільйона.

Станом на 14:00 неділі (різниця в часі з Києвом +3 години - ред.), 53,54% казахстанців взяли участь у референдумі, що означає, що він офіційно визнаний таким, що відбувся, повідомила в неділю під час брифінгу член центральної комісії з референдуму Анастасія Щегорцова.

Читайте також: У Казахстані заморозили $21,5 мільйона у філіях російських банків

Серед основних поправок, винесених на референдум: Казахстан переходить від суперпрезидентської форми правління до президентської із сильним парламентом; родичам президента забороняється обіймати високі державні посади; у Казахстані не буде смертної кари; виключаються положення про особливу роль і привілеї першого президента та інше.

На початку травня цього року Касим-Жомарт Токаєв оголосив про проведення референдуму 5 червня щодо внесення змін до Основного закону. Влада заявила про намір внести 56 поправок до 33 статей Конституції і подала їх як «частину політичних реформ, спрямованих на перехід від суперпрезидентської форми правління до президентської».

Частина громадськості, у тому числі низка політологів, називає реформи косметичними, і зазначає, що поправки не призведуть до демократизації суспільства, зберігають для чинного президента значні повноваження, що дозволяють впливати на гілки влади та політичні інституції.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch раніше закликала уряд Казахстану відкласти голосування щодо спірних поправок до Конституції для обговорення поправок із громадськістю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-