Німеччина виділить €100 мільярдів на оснащення армії

Німеччина виділить €100 мільярдів на оснащення армії

Укрінформ
У Німеччині урядова коаліція та опозиція досягли порозуміння щодо створення спеціального фонду в розмірі 100 млрд євро, який буде використаний у подальші роки для технічного оснащення Бундесверу (збройних сил ФРН).

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц у понеділок під час пресконференції з приводу спеціальної зустрічі Європейської ради у Брюсселі.

"Для мене дуже важливо, що сьогодні також день, коли можна сказати, що в Німеччині буде створений спеціальний фонд для нашого Бундесверу. Пропозиція, яку я зробив одразу після початку війни, створити спеціальний фонд у розмірі 100 млрд євро, тепер отримає конституційну більшість у німецькому Бундестазі після того, як ми узгодили спільну пропозицію з основною опозиційною партією. Це важливо в ці часи", - заявив Шольц.

Читайте також: Шольц - під час телемарафону Save Ukraine: Ми разом з вами, путін не переможе

За його словами, у цьому плані "Німеччина тепер зробить значно більший внесок у безпеку в Європі".

"Ми будемо постійно витрачати більше грошей на наш Бундесвер. І ми зможемо також це зробити й тому, що ми запустили цей спеціальний фонд, який буде доступний нам упродовж наступних кількох років і з допомогою якого ми зможемо забезпечити, щоб Німеччина, пропорційно своєму розміру, також зробила внесок у спільну безпеку", - заявив канцлер.

Раніше німецькі ЗМІ повідомили, що правляча коаліція у ФРН, яка складається із Соціал-демократичної партії Німеччини, "Зелених" та Вільної демократичної партії, та опозиція у складі Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) узгодили правову основу для створення спеціального фонду для Бундесверу у розмірі 100 млрд євро. Переговори з опозицією були потрібні правлячій коаліції для того, щоб отримати дві третини голосів у парламенті для внесення відповідних змін до Основного закону.

Читайте також: Посол Німеччини: Наше рішення остаточне - ми передамо Україні важке озброєння

Відповідно до планів, кошти зі спецфонду мають закрити великий дефіцит в технічному оснащенні німецької армії, що проявилося після початку російського масштабного вторгнення в Україну. Зокрема, планується закупити літаки, безпілотники, вертольоти.

Як повідомляв Укрінформ, канцлер ФРН Олаф Шольц оголосив про створення спеціального фонду на позачерговій сесії Бундестагу 27 лютого, через три дні після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Мета - зміцнити Альянс і обороноздатність Бундесверу. З його допомогою передусім мають фінансуватися багаторічні комплексні проєкти з озброєння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-