Китай закрив небо для літаків Boeing та Airbus російських авіаперевізників - ЗМІ

Китай закрив небо для літаків Boeing та Airbus російських авіаперевізників - ЗМІ

Укрінформ
Китай закрив повітряний простір для літаків Boeing та Airbus російських авіакомпаній, зареєстрованих у двох юрисдикціях, тобто примусово зареєстрованих у рф після запровадження західних санкцій.

Про це повідомляє РБК з посиланням на джерела, передає Укрінформ.

За інформацією одного зі співрозмовників видання, у травні авіавлада Китаю попросила всі авіакомпанії актуалізувати електронні досьє (портфоліо; там містяться відомості про літаки, власників авіакомпаній, договори на наземне обслуговування). Процедура стандартна, але Китай вніс у неї деякі коригування.

Перевізники з рф, які літають у КНР, поновили інформацію. Проте влада Китаю запросила підтверджуючі дані, що їхні імпортні літаки офіційно знято з реєстрації за кордоном. Таких документів російські авіакомпанії надати не змогли. Тому китайська влада, дотримуючись міжнародного авіазаконодавства, відмовила у польотах на таких літаках.

Співрозмовник зазначає, що зараз вимоги щодо «чистоти» літаків з точки зору реєстрації висувають й інші країни. Наприклад, Туреччина відмовляє у дозволах на польоти в країну або через її повітряний простір літакам «з подвійною реєстрацією».

Інший співрозмовник також підтвердив, що без сертифікату про дереєстрацію літаки не допускаються до польотів у Китай.

Раніше президент росії володимир путін дозволив реєструвати в росії іноземні судна, що знаходяться в лізингу. Видача російських сертифікатів дасть змогу використовувати їх на внутрішніх рейсах.

24 лютого росія почала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування українських міст і сіл.

Читайте також: Україну влаштовує позиція Китаю щодо війни з рф — Зеленський

Після початку війни проти росії було запроваджено масштабні санкції з боку світової спільноти, у тому числі в авіасфері.

Так, Євросоюз запровадив заборону на експорт у росію товарів і технологій, що використовуються в авіаційному та космічному секторах, а також на страхування та технічне обслуговування товарів, пов'язаних з цими галузями.

Авіавиробники Boeing та Airbus заявили про припинення технічного обслуговування та підтримки російських авіакомпаній та постачання їм запчастин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-