У Берліні заперечують зволікання з поставками зброї Україні

У Берліні заперечують зволікання з поставками зброї Україні

Укрінформ
У Берліні запевняють, що постачають Україні багато озброєння та заперечують, що затягують процес.

Про це заявила представниця федерального уряду Крістіане Гоффманн на брифінгу в понеділок, передає Укрінформ.

Вона відкинула закиди, що влада Німеччини свідомо зволікає з постачанням важкого озброєння Україні.

«Для таких заяв немає жодних фактичних підстав. Федеральний уряд постачає Україні за визначеними критеріями великі обсяги зброї з тим, щоб держава могла захищатися проти російської агресії», - заявила Гоффман.

Вона відмовилася вдаватися до конкретних деталей, зазначивши, що оприлюднювати список озброєнь, які постачаються Україні, ніхто не буде.

Речник Міністерства оборони ФРН Крістіан Тільс тим часом підтвердив, що 23 травня, в понеділок, у другій половині дня відбувається зустріч на продовження переговорів 40 країн у Рамштайні (від 26 квітня).

«Тема зрозуміла: як ми можемо надалі змістовно підтримати Україну», - зазначив Тільс.

Він підтвердив, що з німецького боку гаубиці Gepard будуть поставлені Україні тоді, коли будуть доведені до кондиції та буде підготовлено достатньо зарядів (які збирають з різних джерел, адже зараз вони не виробляються).

«Наразі як строк стоїть те, що перші 15 установок будуть доставлені до середини липня, <…> наступні 15 – до кінця серпня», - сказав Тільс, додавши, що до цього ж часу будуть підготовлені також українські військові.

Умови цієї операції обговорювалися минулої п’ятниці під час телефонних переговорів між міністрами оборони ФРН і України. Gepard, прорекламував гаубиці Тільс, є особливо сильною системою ППО, зокрема, для захисту критичної інфраструктури, але також із метою стримування.

Речник МО також поінформував про деталі «обмінних операцій» зброєю з іншими країнами НАТО, які постачають Києву озброєння напряму.

Так, Німеччина передала Чехії уже 15 танків Leopard 2 А4 замість танків радянського зразка, які ЧР раніше передала Україні, та навчить чеських солдатів управління цими системами. Із Польщею переговори тривають.

Читайте також: Україна має сама визначати свої військові цілі та кордони, заявляють у Берліні

Як повідомлялось, у німецькому політикумі та суспільстві лунають дуже критичні голоси на адресу канцлера та його уряду щодо затягування процесу надання Україні важких озброєнь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-