Мадридський саміт НАТО підтвердить єдність Альянсу - заступник генсека

Мадридський саміт НАТО підтвердить єдність Альянсу - заступник генсека

Укрінформ
Наступний саміт НАТО, що має відбутися наприкінці червня у Мадриді, розгляне нову Стратегічну концепцію з урахуванням змін у європейській та світовій безпеці, підтвердить єдність союзників та чинність політики «відкритих дверей» НАТО.

Про це сьогодні під час зустрічі з пресою на початку другого дня неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Берліні заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірче Джоане, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Аудіозапис виступу оприлюднений на сайті НАТО.

«Ми (міністри – ред.) сфокусувалися на саміті, який наші лідери проведуть у Мадриді наприкінці червня. Ви знаєте, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запропонував нову Стратегічну концепцію, навколо якої зараз ведуться переговори. Наші міністри закордонних справ у Берліні нададуть подальше політичне керівництво, щоб у Мадриді були прийняті рішучі та далекоглядні документи в Мадриді, які знову підтвердять єдність та надійність НАТО, та той факт, що у Альянсу є майбутнє», - сказав Мірче Джоане.

Відповідаючи на запитання грузинських журналістів щодо ймовірного впливу поточної агресії росії проти України на перспективи Євроатлантичної інтеграції Грузії, заступник генерального секретаря НАТО зауважив, що Альянс поважає право держав в Європі та по усьому світу обирати власний шлях. За його словами, це не є предметом для вето з будь-якої сторони, і стосується лише обговорення між відповідною країною, та організацією, до якої вона хоче приєднатися.

«Грузія є поважним партнером НАТО протягом багатьох років. Я також знаю, що лідери Грузії будуть запрошені до участі в (Мадридському – ред.) саміті. Політика відкритих дверей залишається основоположною для НАТО. Грузія є дуже важливим партнером, оскільки Чорне море стає дедалі більш важливим. Ми бачимо фактичну блокаду Чорного моря та спроби росії ослабити економіку України, та створити небезпеку у багатьох інших частинах світу», - наголосив Мірче Джоане.

Він зауважив, що у поточних складних геополітичних обставинах союзники по НАТО, разом із союзниками у Європейському Союзі, розглядають шляхи зменшення ризиків, що постають перед Молдовою, Боснією і Герцеговиною та перед іншими партнерами.

«Єдність Альянсу, особливо в останні часи, з моменту російського вторгнення росії в Україну, є непохитною. У цьому всього, що ми робимо. Це стосується бездоганної координації між НАТО і G7, між НАТО і ЄС. Подивіться, що відбулося в Рамштайні (під час зустрічі міністрів оборони – ред.), коли понад 40 держав скоординовано підтримали Україну…. НАТО є платформою для трансатлантичного діалогу у сфері безпеки. Україна може перемогти у цій війні (проти російської агресії – ред.)», - зауважив заступник генерального секретаря НАТО.

«Ми знаходимося зараз у момент серйозних змін у європейській безпеці. НАТО зберігає сильну позицію у підтримці України та в захисті й обороні близько 1 мільярда людей, що проживають в наших країнах-союзницях», - додав Мірче Джоане.

Читайте також: Блінкен переконаний, що НАТО досягне консенсусу щодо вступу Швеції та Фінляндії

Як вже повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться саміт НАТО, одним із головних питань якого буде ухвалення нової Стратегічної концепції НАТО та подальший розвиток Альянсу в умовах сучасних викликів для європейської та світової безпеки.

24 лютого 2022 року росія розпочала пряме вторгнення проти України та продовжила військову агресію, що почалася з 2014 року. Російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст та селищ, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово окупованих територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу із агресором піднявся весь народ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-