Сейм Литви закликав Швецію та Фінляндію подати заявку до НАТО

Сейм Литви закликав Швецію та Фінляндію подати заявку до НАТО

Укрінформ
Парламент Литви ухвалив резолюцію, в якій привітав обговорення у Фінляндії та Швеції з приводу до НАТО і запропонував їм скористатися своїм суверенним правом подати заявку до Альянсу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Сейму.

"Жодна третя країна не має права накласти вето на вільне волевиявлення Фінляндії, Швеції та будь-якої іншої європейської держави, яка відповідає критеріям Північноатлантичного договору, домагатися членства в НАТО", - наголошується в резолюції.

Сейм зазначає, що у зв'язку з війною, розпочатою росією та білоруссю, фактичною втратою білоруссю незалежності вступ Фінляндії та Швеції до НАТО значно підвищив безпеку та обороноздатність цих та інших країн регіону.

Голова комітету Сейму в закордонних справах Лайма Андрікене нагадала, що громадська підтримка вступу до НАТО досягла безпрецедентних висот. “76% жителів Фінляндії виступають за членство країни в Альянсі. Аналогічна ситуація у Швеції. Не сумніваюся, що парламенти обох країн врахують думку громадян, і найближчими днями будуть ухвалені ті рішення, на які ми чекаємо", - сказала вона під час презентації проєкту постанови.

Читайте також: Британія домовилася зі Швецією та Фінляндією про взаємні гарантії безпеки

У резолюції наголошується, що "Фінляндія та Швеція є надійними давніми партнерами НАТО, а їхній політичний, економічний та оборонний потенціал - важливий чинник забезпечення безпеки та оборони Альянсу в цілому, включно з Балтійським та Північним регіоном".

Сейм висловив переконання, що Фінляндія та Швеція відповідають усім політичним, військовим та іншим вимогам для членства в НАТО. Тому литовський парламент сподівається на швидкий і безперешкодний процес приєднання та ратифікацію протоколів про приєднання до Північноатлантичного договору парламентами країн-членів НАТО. Депутати висловили рішучість забезпечити ратифікації цих протоколів у парламенті Литви.

За цю постанову одностайно проголосували 88 членів Сейму.

Читайте також: Якби Україну прийняли до НАТО, війни б не було — Зеленський

Фінляндія та Швеція - давні партнери НАТО. Політики двох країн розпочали дискусію про вступ до Альянсу після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого. Преса повідомляла, що президент Фінляндії Саулі Нійністьое планує оголосити про свою позицію 12 травня, а соціал-демократи, які при владі у Швеції, обіцяють озвучити рішення партії 15 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-