Німеччина і Чехія посилюють оборонну співпрацю задля допомоги Україні

Німеччина і Чехія посилюють оборонну співпрацю задля допомоги Україні

Укрінформ
Німеччина та Чехія продовжуватимуть надавати Україні допомогу в її боротьбі з російським агресором, зокрема, шляхом надання необхідних озброєнь, у тому числі через спільні проєкти.

Про це повідомили глави урядів обох країн на спільній пресконференції після переговорів у Берліні 5 травня, передає Укрінформ.

«Ми запланували тісну співпрацю, особливо коли йдеться про підтримку (України) зброєю. Чехія може надати зброю російського виробництва, яка буде безпосередньо корисною для України. Ми можемо допомогти чеській армії зберегти необхідну силу. Ми називаємо це кільцовим обміном», - заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

Водночас, за його словами, сторони працюють над подальшим зміцненням власної обороноздатності як на національному рівні, так і в рамках НАТО та ЄС. Важливою віхою на цьому шляхи стане червневий саміт НАТО в Мадриді. Прийняття стратегічної концепції зробить НАТО придатним для майбутнього, переконаний німецький канцлер. Стосовно зміцнення обороноздатності ЄС, наразі вивчається питання, в які сферу є найбільш ефективним інвестувати.

Читайте також: Байден обговорив із Шольцом подальшу допомогу Україні

Прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала зі свого боку зауважив, що дві країни «домовилися зробити спільний проект, який стосується і модернізації чеської армії; це також передбачає конкретну підтримку українських збройних сил». Він зазначив, що Чехія може «доставити свої технології озброєння прямо в Україну, технології, які потрібні українським друзям».

Обидва політика не стали розголошувати деталі проєкту, пославшись на прохання міністерств оборони тримати його в таємниці. Фіала лише натякнув, що «йдеться про важку техніку» 

Фото: Петр Фіала, фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-