Голод та вимушена міграція: в ООН назвали наслідки блокування українських портів росією

Голод та вимушена міграція: в ООН назвали наслідки блокування українських портів росією

Укрінформ
Якщо українські південні порти негайно не буде розблоковано росією для експорту, світ чекає глобальна продовольча криза.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в ефірі канадського телеканалу СВС заявив директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Біслі.

“Трапиться глобальна криза продовольчої безпеки, ціни зростатимуть протягом 6-9 місяців й після цього можливі проблеми із доступністю їжі наступного року”, - сказав Біслі.

За його словами, особливо значний вплив відчуватиметься у найбідніших країнах. “Вплив на продовольчу безпеку, особливо у найбідніших країнах, буде величезним. Багаті країни зіткнуться зі зростанням цін, буде складно, але у бідних може йти мова про голод, дестабілізацію та масову вимушену міграцію. Тож ми мусимо забезпечити роботу цих портів”, - наголосив дипломат, який щойно повернувся із поїздки до Одеси.

Біслі додав, що ситуація у світі зараз більш напружена, ніж під час “арабської весни” 10 років тому, яка призвела до зміни правлячих режимів у кількох країнах. “По всьому світу вже відбуваються протести через інфляцію та ціни на продовольство, й ситуація лише суттєво погіршуватиметься”, - наголосив директор Всесвітньої продовольчої програми.

На його переконання, світова спільнота повинна негайно об’єднатися й забезпечити безперебійну роботу українських портів. “Рішення повинні бути ухвалені протягом найближчих 30-60 днів, аби відновити роботу цих портів. Що б не треба було зробити міжнародній спільноті - це необхідно зробити й негайно”, - зауважив він.

Читайте також: З України виїхали вже понад 5,6 мільйона біженців – ООН

Біслі наголосив, що “весь світ заплатить, якщо українські порти не відновлять роботи, це не лише українська проблема”.

Як повідомлялося, розв’язана росією війна проти України справляє негативний вплив на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Зокрема, в українських портах рф вже заблокувала десятки комерційних кораблів із уже відвантаженим зерном, яким загарбники не дозволяють вийти в море.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-