У Фінляндії зростає підтримка вступу до НАТО

У Фінляндії зростає підтримка вступу до НАТО

Укрінформ
У Фінляндії дедалі стійкішими стають позиції тих, хто вважає, що країні потрібно вступити до НАТО, причому партнерськи синхронізувавши цю дію із сусідньою Швецією.

Як передає Укрінформ, про це говорять і високопосадовці, і соцопитування, повідомляє фінський телерадіомовник Yle.

Зазначається, що у питанні приєднання до НАТО Фінляндія займає активну роль, фіни сподіваються, що Швеція також вирішить вступити до НАТО. Експерти вірять, що спільне рішення про членство в Альянсі посилить оборонну співпрацю між країнами та зміцнить безпеку країни.

«У нас (зі Швецією, - ред.) склалися відмінні відносини у сфері оборони й надалі наші країни згуртуються ще сильніше, проте з точки зору співпраці природним було б прийняти єдине рішення щодо членства в НАТО», – підкреслив міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен.

Читайте також: Фінляндія та Швеція можуть подати заявки до НАТО одночасно

Глава фінського Мін'юсту, голова Шведської народної партії Фінляндії Анна-Мая Хенрікссон також зазначає, що рішення про спільний вступ до Альянсу двох країн стабілізувало б ситуацію в Балтійському морі та зміцнило б безпеку у Північних країнах. «У разі входження до альянсу Фінляндії та Швеції всі Північні країни стали б членами НАТО, і це означало б, що всередині альянсу ми мали б можливість впливати на прийняття рішень», – заявила Хенрікссон.

Згідно зі звітом про безпеку, який зараз перебуває на розгляді у фінському парламенті, якщо Фінляндія та Швеція приєднаються до альянсу, то оборона Північної Європи може розглядатися як єдине ціле у складі спільної оборонної стратегії НАТО. Якщо ж до альянсу приєднається лише одна країна, то це може позначитися на оборонній співпраці та спільних діях у сфері зовнішньої та безпекової політики. До того ж, як вважають експерти, одночасний вступ обох країн до НАТО полегшив би процес розгляду заявок та допоміг би боротися з тиском з боку росії.

Читайте також: Від Фінляндії в НАТО чекають забезпечення безпеки повітряного простору країн Балтії

У свою чергу, згідно з опитуванням, проведеним виданням Helsingin Sanomat, підтримка вступу до Альянсу серед жителів Фінляндії досягла нового максимуму. 65% опитаних підтримують членство в НАТО, проти проголосували лише 13%, близько 20% не визначилися зі своєю позицією. Два тижні тому під час опитування HS підтримку НАТО висловили 59%, проти 17%.

Як повідомлялося, у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого, Фінляндія та Швеція останніми тижнями все активніше і конкретніше розглядають можливість вступу до НАТО.

Фінська преса писала, що про спільну заявку двох країн на вступ до НАТО може бути оголошено після 16 травня. На 17-18 травня заплановано поїздку президента Фінляндії Саулі Ніїністе до Швеції на запрошення короля Карла XVI Густава.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-