У столиці Естонії заборонили ходу 9 травня

У столиці Естонії заборонили ходу 9 травня

Укрінформ
Одна з талліннських префектур поліції заборонила проводити в естонській столиці 5 громадських зібрань, у тому числі два заходи, присвячені 15-й річниці подій "Бронзової ночі" та три заходи на 9 травня, у тому числі ходу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на національного мовника ERR.

«Щоб уникнути провокацій, поліція скористалася своїм законним правом заборонити ці публічні зібрання. Ми будемо приділяти підвищену увагу таким подіям, щоб запобігти потенційним загрозам, забороняючи публічні зібрання, які можуть розпалювати ненависть і використовувати символи агресора, і реагуватимемо на порушення», - заявили у префектурі.

Там же пояснили, що попередні роки на аналогічних заходах використовувалися символи, які тепер стали символами, що виправдовують російську агресію на території України, що могло б призвести до конфліктів на цих зібраннях.

Читайте також: Влада Киргизстану закликає не рядитися у форму із «Z» на 9 травня

Естонські поліцейські нагадали, що вшановувати пам'ять загиблих у Другій світовій війні не заборонено, але це не повинно використовуватися для розпалювання насильства та ненависті між людьми. “9 травня також можна вшанувати пам'ять померлих. Наприклад, покласти квіти або запалити свічки на кладовищі», - наголосили представники влади.

26 квітня у Таллінні традиційно покладають квіти та запалюють свічки на Тинісм'ягі, де раніше знаходився Бронзовий солдат, та на вулиці Татарі, де у 2007 році під час заворушень загинув громадянин росії Дмитро Ганін. (У так звану «Бронзову ніч» з 26 на 27 квітня, у Таллінні сталися масові заворушення, інспіровані росією).

9 травня, коли в ЄС відзначають День Європи, у Таллінні та деяких інших містах Естонії раніше проходили заходи, які організовували проросійські сили. Зокрема, хода до Військового кладовища, де зараз знаходиться Бронзовий солдат, а також хода «Безсмертного полку».

Як повідомляв Укрінформ, напередодні в Естонії було ухвалено закон, який забороняє публічну демонстрацію символів на підтримку актів державної агресії.

Ці події відбуваються на тлі повномасштабного вторгнення росії в Україну, розпочатого 24 лютого.

Фото: Сандер Койт, ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-