Лідерів G20 закликають створити реєстр активів на тлі санкцій проти російських олігархів

Лідерів G20 закликають створити реєстр активів на тлі санкцій проти російських олігархів

Укрінформ
Лідерів країн G20 та їхніх партнерів закликали на тлі війни росії проти України скликати терміновий міжнародний саміт для оперативного впровадження Глобального реєстру активів (GAR), а також вирішення проблеми виведення коштів у офшори та податкові гавані.

Це випливає з відкритого листа Незалежної комісії з питань реформи міжнародного корпоративного оподаткування (ICRICT), передає Укрінформ.

Як зазначається, з початку пандемії 10 найбагатших людей світу подвоїли своє майно, кожні 26 годин у світі з'являється новий мільярдер. Однак майже неможливо дізнатися, де знаходиться більша частина цього багатства, оскільки в більшості випадків воно ховається за допомогою складних фінансових схем або для того, щоб не сплачувати податки, або для приховування доходів, отриманих внаслідок корупції та незаконної діяльності.

За деякими оцінками, російські олігархи володіють статком не менше 1 трильйона доларів за кордоном, причому його частина ховається в офшорних компаніях, справжніх власників яких важко встановити.

Читайте також: У Британії знайшли нерухомість російських підсанкційних олігархів на $1 мільярд

З подібними тіньовими механізмами пов'язане пробуксовування санкцій, констатують у комісії.

Зазначається, що повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до різкого зростання цін на енергоносії та продовольство, відновлення гонки озброєнь.

«Пандемія і війна в Україні показали відсутність стійкості економік як у країнах з економікою, що розвивається, так і в країнах з розвиненою економікою. Вони також відкрили світові масштаби нерівності та багатства, захованого у податкових сховищах найбагатшими членами нашого суспільства. Ця крайня концентрація багатства підриває наші демократичні принципи», - йдеться у листі до лідерів Великої двадцятки.

На думку підписантів, війна росії проти України показала необхідність негайної боротьби з податковими гаванями і впровадження заходів прозорості у терміновому порядку.

«Хоча протягом останніх років було досягнуто певного прогресу, включаючи запровадження багатостороннього автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки та національні реєстри бенефіціарних власників, багато що ще треба зробити, щоб виправити міжнародну фінансову систему, яка в даний час зміщена на користь багатих податкових злочинців», - йдеться у листі.

Читайте також: ЄС заморозив активи російських і білоруських олігархів майже на €30 мільярдів

В ICRICT вважають за необхідне запровадження Глобального реєстру активів, який пов'язуватиме всі види активів, компаній та інших юридичних структур не з правовласником, який часто є лише фасадом, а з бенефіціарним власником – особою, якій вони дійсно належать.

На думку комісії, це технічно можливо, проте не вистачає «політичної волі для того, щоб раз і назавжди розібратися з податковими і секретними сховищами».

Ідея полягає в тому, щоб створити мережу, що з'єднує усі національні реєстри активів усіх форм, якими може мати людина. Крім нерухомості, банківських рахунків, сейфів, трастів та інших видів юридичних утворень, це можуть бути фінансові цінні папери, криптоактиви, твори мистецтва, ювелірні вироби, яхти, літаки, інші предмети розкоші та навіть нематеріальні активи, такі як інтелектуальна власність та товарні знаки.

«Тому ми закликаємо лідерів G20 і зацікавлених партнерів скликати терміновий міжнародний саміт для обговорення офшорних активів, токсичної ролі податкових і секретних сховищ, а також розробити та впровадити план швидкого запровадження Глобального реєстру активів... Щоб зберегти демократію, покласти край нерівності, що зростає, і відновити громадський договір», - акцентували у комісії.

20 квітня у Вашингтоні має відбутися зустріч міністрів фінансів і керуючих Центробанків країн G20.

24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України, що розпочалася 2014 року, і розпочала масовані бомбардування мирних українських міст і сіл.

ЄС застосував уже п'ять послідовних пакетів економічних та індивідуальних санкцій проти росії та її чиновників і готує шостий пакет секторальних санкцій, який може охоплювати ключовий російський імпорт енергоносіїв, що на сьогодні залишається головним джерелом живлення російської «військової машини».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-