У Німеччині розпочалася донорська конференція допомоги Молдові

У Німеччині розпочалася донорська конференція допомоги Молдові

Укрінформ
У Берліні у вівторок розпочалася донорська конференція для Молдови, яка прийняла велику кількість українських біженців після початку війни.

Конференція проходить у МЗС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, відкриваючи конференцію, повідомила, що в ній беруть участь 47 делегацій, з яких 39 фізично присутні в Берліні; долучилися багато міжнародних організацій.

Конференція, за словами дипломата, має на меті два завдання. По-перше, мобілізувати негайну підтримку Молдові, яка прийняла стільки українських біженців, як жодна інша держава по відношенню до кількості власних жителів.

За її словами, другим завданням є дострокова перспектива посилення безпеки та посилення відносин між ЄС і Молдовою поза рамками нинішньої кризи.

«Йдеться не лише про Молдову, йдеться про нашу європейську безпеку.. Ми потребуємо довгострокову безпеку, адже російська війна – це не лише атака на український народ, це напад на наші цінності. Йдеться про мир і свободу. Всі країна мають право самі вирішувати свою долю, ніхто не має бути залежним від сильного сусіда», - заявила Бербок.

Вона пояснила, що завданням є знизити залежність Молдови від росії в усіх галузях, посилити стійкість цієї країни проти зовнішніх загроз. Зокрема, йдеться про диверсифікацію джерел енергопостачання та підвищення долі відновлювальних джерел; про допомогу в боротьбі з корупцією та посиленні верховенства права; про покращення прикордонного менеджменту і контролю.

Німеччина стала одним з перших донорів: канцлер ухвалив рішення надати Республіці Молдова необв'язану фінансову позику в розмірі 50 мільйонів євро. «Таким чином федеральний уряд хоче надати фінансову підтримку країні, яка стикається з величезними політичними та фінансовими проблемами, зокрема через велику кількість біженців та збільшення витрат на енергоносії», - пояснили в уряді.

На відкритті конференції виступили також інші співголови – глави МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан і Румунії Богдан Ауреску. Вони оголосили про безпосередні внески своїх країн – 26 млн євро і 10 млн євро відповідно.

Прем’єр-міністр Республіки Молдова Наталія Гавріліта поінформувала, що в її країну через східний кордон в’їхало до 390 тисяч українців, 100 тисяч з яких досі перебувають у Молдові. За її словами, кількість біженців нині становить 4% населення республіки. Політик зауважила, що ця криза біженців накладається на інших криз у її країні. Вона також нагадала, що Молдова є єдиною країною в Європі, яка на 100 відсотків залежать від російських енергоносіїв та не має «безпекової парасольки» на відміну від інших країн.

Наступну конференцію вирішено провести в Румунії.

З 24 лютого в Україні триває новий етап російсько-української війни. Ворог обстрілює та знищує об'єкти інфраструктури, здійснює масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет, катує і винищує українців.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-