Німеччина планує вислати низку російських дипломатів

Німеччина планує вислати низку російських дипломатів

Укрінформ
Німеччина може вислати низку співробітників російського посольства в Берліні, яких підозрюють у шпигунстві.

Про це з посиланням на джерела в федеральному уряді пише Süddeutsche Zeitung, передає Укрінформ.

Зазначається, що федеральний уряд розглядає можливість вислання з ФРН «досить великої кількості» російських дипломатів, які підозрюються у роботі на спецслужби, але ще не схвалив це рішення.

У Міністерстві закордонних справ заявляють, що уряд тісно координує зі своїми партнерами подальшу реакцію на напад росії на Україну. «Всі варіанти залишилися на столі», - зазначають у МЗС.

За інформацією SZ, Німеччина може вислати з російських представництв у країні таку ж кількість працівників, як нещодавно Бельгія та Нідерланди, тобто близько 20. Рішення має бути ухвалене за домовленістю між відомством канцлера, міністерствами закордонних і внутрішніх справ, «але це поки неможливо», адже в уряді існують розбіжності з цього питання.

Хоча спецслужбам відомо, що рф утримує в Берліні велику кількість неофіційних співробітників спецслужб, Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) і Управління із захисту конституції (контррозвідка) в змозі контролювати цих співробітників. Протягом кількох останніх тижнів вони вели себе непомітно, стверджують спецслужби.

BND, яка підпорядковується відомству канцлера, виходить з того, що видворення російських дипломатів спричинить відповідні контрзаходи з боку російської сторони, що значно зменшить кількість німецьких дипломатів у росії.

Сотні співробітників російських спецслужб отримали дипломатичний імунітет і акредитовані як звичайні співробітники посольства, що діють в Європі.

Крім посольства в Берліні, росія має консульства в Бонні, Франкфурті, Гамбурзі, Лейпцигу та Мюнхені. За оцінками Федерального відомства із захисту конституції, російська шпигунська діяльність минулого року вже знову досягла рівня часів холодної війни.

Цього тижня Бельгія, Нідерланди, Ірландія та Чехія вислали загалом 43 російських дипломатів. Їм закинули причетність до діяльності спецслужб і діяльності з маніпулювання громадською думкою. США та Велика Британія посилили тиск на федеральний уряд, щоб він також ухвалив рішення про видворення російських дипломатів.

Польща, Болгарія, країни Балтії та Словаччина ще тиждень тому визнали небажаними персонами десятки російських дипломатів. Лише Польща відкликала акредитацію у 45 російських дипломатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-