Казахстан запевнив Євросоюз, що не допомагатиме росії обходити санкції

Казахстан запевнив Євросоюз, що не допомагатиме росії обходити санкції

Укрінформ
Казахстан дотримуватиметься санкцій проти рф та білорусі та не виступатиме інструментом для обходу санкцій проти росії з боку США та ЄС.

Про це заявив перший заступник глави Адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов в інтерв'ю Euractiv, присвяченому підсумкам переговорів Казахстану та ЄС, передає Укрінформ.

За словами посадовця, однією із цілей переговорів було «продемонструвати нашим європейським партнерам, що Казахстан не буде інструментом для обходу санкцій проти росії з боку США та ЄС».

«Ми будемо дотримуватися санкцій. Попри те, що ми є частиною Євразійського економічного союзу з росією та білоруссю та іншими країнами, ми також є частиною міжнародної спільноти. Тому останнє, чого ми хочемо, це вторинні санкції США та ЄС щодо Казахстану», - сказав Сулейменов.

Водночас він зазначив, що Казахстан продовжить інвестувати в росію та залучати інвестиції для Москви, оскільки по-іншому економіка країни не може. Але країна зробить усе можливе, щоб контролювати підсанкційні товари та інвестиції від підсанкційних осіб.

«Казахстан не є частиною цього конфлікту. Так, ми входимо до Євразійського економічного союзу, але ми незалежна держава зі своєю системою, і ми дотримуватимемося обмежень, накладених на росію та білорусь», – підкреслив Сулейменов.

В інтерв’ю виданню Politico він також заявив, що Казахстан пропонує допомогу європейським компаніям, які хочуть продовжувати законно продавати товари в росію.

«Європейські компанії йдуть з росії або через санкції, або через тиск громадськості, акціонерів та етичні міркування. Вони хочуть бути десь поруч, і ми хотіли б бути цим сусідом. Торгівля є торгівля, і ці компанії хотіли б розділити російський споживчий ринок», — сказав Сулейменов.

Казахстан має привілейований доступ на російський ринок через Євразійський економічний союз, і у цьому зв'язку Сулейменов сказав, що хотів би уточнити у Єврокомісії, чи не заперечує вона проти «можливостей», які створює для Казахстану вторгнення росії в Україну для залучення європейського бізнесу.

«Ми щойно обговорили це з комісією, чи згодні вони з цим. Ми отримали ідеальну відповідь, що доти, доки режим санкцій дотримується — і, звичайно, Казахстан дотримується всіх інших зобов’язань, СОТ, угоди про уникнення подвійного оподаткування і таке інше — вони більш ніж раді, що європейські компанії перебувають у Казахстані», — сказав він.

За словами посадовця, Казахстан займає нейтральну позицію щодо війни в Україні, водночас надає гуманітарну допомогу Києву.

Сулейменов заявив, що Казахстан поважає територіальну цілісність України, не визнає і не буде визнавати окупацію росією українських територій, оскільки їх не визнає ООН.

«Ми будемо поважати тільки рішення, прийняті на рівні ООН», - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Європейський Союз, США, інші країни світу застосували потужні санкції проти країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-