Азербайджан відповів на звинувачення рф в порушенні домовленостей

Азербайджан відповів на звинувачення рф в порушенні домовленостей

Укрінформ
Міноборони Азербайджану вимагає від рф забезпечити виведення військ Вірменії з міжнародно визнаних територій Азербайджану й більше не використовувати вираз «Нагірний Карабах».

Про це йдеться в заяві азербайджанського оборонного відомства, передає Укрінформ.

Азербайджан заявив, що звинувачення рф у тому, що Баку нібито порушує домовленості щодо так званого Нагірного Карабаху, не відповідають дійсності.

«Ця заява міністерства оборони рф суперечить характеру двосторонніх відносин та Декларації про союзницьку взаємодію, підписаної між двома країнами 22 лютого 2022 року», — йдеться в заяві Азербайджану.

Так, Міноборони Азербайджану закликало міноборони рф відповідно до положень тристоронньої Декларації про союзницьку взаємодію «забезпечити повне виведення залишків вірменської армії та незаконних вірменських збройних формувань з визнаних міжнародною спільнотою територій Азербайджану»

Крім того, Баку вимагає не представляти «у спотвореній формі» пересування збройних сил Азербайджану в межах суверенних територій країни та не використовувати вираз «Нагірний Карабах», а правильно вказувати назву територій Азербайджану.

Міноборони країни зазначає, що немає жодної адміністративно-територіальної одиниці під назвою «Нагірний Карабах», а назва села, що згадується у заяві, не Фурух, а Фаррух.

Згідно з заявою, 25 березня відбулася телефонна розмова міністра оборони Азербайджану генерал-полковника Закіра Гасанова з міністром оборони рф Сергієм Шойгу. Вони обговорили ситуацію у невизнаній Нагірно-Карабахській республіці, де тимчасово перебувають російські миротворці.

Як повідомлялося, Вірменія та Азербайджан 27 вересня 2020 року розпочали бойові дії в Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши один одного в обстрілі прикордонних територій і провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан і мобілізацію. Бойові дії призвели до військових втрат з обох сторін і численних жертв серед мирного населення.

10 листопада прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про підписання спільної з президентами РФ і Азербайджану заяви про припинення бойових дій в Нагірному Карабаху. Згідно з домовленістю, сторони конфлікту мають залишатися на займаних позиціях, а в регіон уводилися російські «миротворці».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-