Рада Європи ухвалила нові рекомендації для підтримки якісної журналістики

Рада Європи ухвалила нові рекомендації для підтримки якісної журналістики

Документ
Укрінформ
Рада Європи ухвалила рекомендацію CM/Rec(2022)4, що закликає 46 держав-членів створити сприятливе середовище для якісної журналістики та зміцнення її ролі у підтримці демократії.

Рекомендація включає набір правових, адміністративних і практичних рекомендацій, спрямованих на забезпечення сталого фінансування якісних ЗМІ, формування довіри до журналістики та сприяння медіаграмотності, передає Укрінформ із посиланням на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

«Останніми роками ми стали свідками дедалі більшого поширення дезінформації у швидкоплинному медійному середовищі. Аби захистити наші демократії, важливо, щоб ЗМІ виконували свою роль відповідно до професійних стандартів та етики. Держави повинні запровадити практичні заходи для підтримки якісної журналістики як способу забезпечення доступу до надійної, незалежної та точної інформації», - сказала генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич.

Як зазначалося, медіасектор був ослаблений глибоким впливом цифрової трансформації, що створила нові можливості для журналістики, але також порушила бізнес-моделі багатьох якісних ЗМІ. Пандемія COVID-19, демонструючи потребу у достовірній інформації, створеній професійними журналістами, також прискорила наявні структурні проблеми, які повинні вирішити ці рекомендації.

Проте найголовнішою загрозою якісній журналістиці стала російська повсюдність у Європі, щедро спонсорована ФСБ. Два роки «невтомні захисники» кривавої пропаганди постійно блокували ухвалення цього документа. Рекомендацію було ухвалено Комітетом міністрів на наступний день після виключення росії зі складу Ради Європи.

У Національній раді зазначають, що із вдячністю сприймають слова Уршки Умек, керівниці медіавідділу Департаменту інформаційного суспільства Ради Європи, яка листом повідомила цю новину. У період 2018-2020 років саме разом із нею в Комітеті експертів Ради Європи з якісної журналістики у цифрову еру (MSI-JOQ) працювала голова Національної ради Ольга Герасим’юк над створенням рекомендації CM/Rec(2022)4.

«Чекали довгі два роки, але врешті-решт текст було ухвалено в первісному вигляді, без змін. Ця новина приходить у той момент, коли наші очі спрямовані на війну, що нависла над Україною, і думки наші – з усіма українцями», – зазначила Умек.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф путін оголосив про початок масштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-