Два колишні прем’єри Британії закликають створити трибунал для путіна

Два колишні прем’єри Британії закликають створити трибунал для путіна

Укрінформ
Колишні прем’єр-міністри Великої Британії Гордон Браун та Джон Мейджор закликають створити новий міжнародний трибунал для розслідування дій володимира путіна в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ВВС.

Як зазначається, Браун і Мейджор входять до числа 140 науковців, юристів і політиків, які підписали петицію із закликом створити правову систему на зразок Нюрнберзького процесу над нацистськими військовими злочинцями після Другої світової війни.

Свої підписи під петицією поставили глава МЗС України Дмитро Кулеба та колишній голова Верховного суду Великої Британії Леді Хейл, а також професор міжнародного права Філіп Сендс, колишній прокурор Нюрнберзького військового трибуналу Бенджамін Ференц та колишній голова Європейського суду з прав людини сер Ніколас.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) уже веде розслідування проти путіна за підозрою у військових злочинах в Україні. Однак, як пише видання, його можливості обмежені – МКС не може розслідувати агресію росії без санкції Ради Безпеки ООН, на яку москва, ймовірно, накладе вето.

«Якщо не надіслати чіткого сигналу зараз, ми зіткнемося з агресією в інших країнах, яка також може залишитися безкарною», - сказав Браун в інтерв’ю ВВС.

На питання, чи вважає він російського президента військовим злочинцем, він відповів: «Так сказав президент Байден, і це також моя думка».

За словами Брауна, війна супроводжується хаотичними бомбардуваннями цивільних осіб, що суперечить міжнародному праву, а також порушенням режиму припинення вогню під час евакуацій та «ядерним шантажем». При цьому російська влада стверджує, що їхньою метою є військові об'єкти та інфраструктура.

У своїй статті для таблоїду Daily Mail Браун стверджує, що створення нового трибуналу закриє лазівку у міжнародному праві, «яку Путін може використати, щоб ухилятися від правосуддя».

«Ми повинні діяти швидко, щоб переконати народ України, що ми готові щось робити, а не просто говорити, і ми повинні дати зрозуміти путінським спільникам, що зашморг затягується. Якщо вони не дистанціюються від путіна, їм загрожує кримінальне переслідування і в'язниця», – наголосив Браун.

24 лютого 2022 року президент російської федерації володимир путін розпочав новий етап війни проти України. Російські війська руйнують міста та селища України з використанням артилерійських систем залпового вогню, авіаційних ударів та ракетних атак. Збройні сили України, підрозділи територіальної оборони та весь народ України стали на боротьбу проти загарбників та завдають суттєвих втрат російським загарбникам.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-