Європейське космічне агентство відмовилося від співпраці з Роскосмосом у розробці місії ExoMars

Європейське космічне агентство відмовилося від співпраці з Роскосмосом у розробці місії ExoMars

Укрінформ
Європейське космічне агентство (ESA) відмовилося від співпраці з Роскосмосом у розробці місії ExoMars через російське вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву агентства.

Зазначається, що ESA повністю підтримує санкції, запроваджені проти росії її державами-членами.

«Рада ESA, яка зібралася у Парижі 16-17 березня, оцінила ситуацію з ExoMars, що склалася через війну в Україні, і одноголосно вирішила, що зараз неможливо продовжувати співпрацю з Роскосмосом у рамках місії ExoMars із запуском марсохода у 2022 році. Генеральному директору ESA надано повноваження ухвалити необхідні рішення, щоб призупинити співпрацю», - йдеться у заяві.

Як наголошується, після рішення Роскосмосу вивести свій персонал з європейського космодрому у Французькій Гвіані, всі місії, заплановані на запуск космічним кораблем "Союз", були призупинені. Йдеться про чотири інституційні місії, для яких ESA є організацією закупівлі послуг (Galileo M10, Galileo M11, Euclid і EarthCare) та один додатковий інституційний запуск.

«Програма Міжнародної космічної станції продовжує працювати. Основна мета – продовження безпечної роботи МКС, включаючи збереження безпеки екіпажу», - йдеться у заяві агентства.

Також зазначається, що за результатами аналізу технічних та програмних наслідків для інших програм через війну в Україні генеральний директор має намір скликати позачергове завдання Ради протягом наступних тижнів і подати на розгляд конкретні пропозиції, щоб члени ради змогли ухвалити рішення.

Європейське космічне агентство (ESA) - міжнародна організація, створена в 1975 році з метою дослідження космосу. Членами ESA є 22 країни, ще шість - беруть участь в окремих проєктах. Україна підписала угоду про співробітництво з Європейським космічним агентством

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент російської федерації путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-