Агресія Росії проти України змінила всю систему євроатлантичної безпеки – Столтенберг

Агресія Росії проти України змінила всю систему євроатлантичної безпеки – Столтенберг

Укрінформ
Неспровокована та невиправдана війна, яку росія розпочала проти України, змінила все євроатлантичне середовище з безпеки, і матиме довгострокові наслідки для політики Альянсу у сфері стримування й оборони.

Про це сьогодні у Брюсселі під час заяви для преси перед початком надзвичайної зустрічі міністрів оборони країн НАТО заявив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час нашої надзвичайної зустрічі міністрів оброни сьогодні ми говоритимемо про брудне вторгнення Росії в Україну. Це є руйнівним лихом для людей в Україні, і це також змінює наше безпекове середовище, матиме довгострокові наслідки для нашої безпеки, для всіх союзників по НАТО», - сказав Єнс Столтенберг.

Він нагадав, що НАТО дало швидку та об’єднану відповідь на ці події. Союзники застосували важкі санкції проти Росії, надали та продовжують надавати суттєву допомогу Україні, як у військовому вимірі, так і фінансову й гуманітарну.

Водночас, НАТО здійснило заходи з посилення власної колективної оборони. За словами Столтенберга, сотні тисяч військовослужбовців НАТО знаходяться у підвищеній готовності. Сто тисяч американських військ вже знаходяться у Європі, 40 тисяч – під прямим командуванням НАТО, переважно, у східній частині Альянсу. Ці сили підтримуються військово-морськими та повітряними спроможностями.

«США відіграють ключову роль у цих зусиллях із посилення колективної оборони. Більше американських військ у Європі – це потужний сигнал трансатлантичної єдності», - наголосив Генеральний секретар НАТО.

Він повідомив, що сьогодні міністри НАТО не лише розглянуть наслідки російського вторгнення в Україну, але також проведуть оцінку її довгострокових наслідків та шляхи довгострокової адоптації Альянсу, подальшого зміцнення його політики стримування й оборони.

«Ми маємо усунути будь-який простір для хибних прорахунків або непорозумінь у москві щодо нашої готовності оборонити та захистити всіх союзників», - додав Єнс Столтенберг.

Він ще раз заявив про те, що НАТО має відповідальність, щоб ця криза не вийшла за межі України, і збільшення військової присутності на східному фланзі НАТО має на меті запобігання подальшій ескалації війни.

У свою чергу, міністр оборони США Ллойд Остін, який вийшов до преси разом із Столтенбергом, зауважив, що американська сторона була здатною у цій ситуації прийняти ряд важливих та продуманих рішень.

«Наша (американська – ред.) присутність посилає світу сигнал, що ми залишаємося єдиними у нашій підтримці України, що ми засуджуємо російське неспровоковане та нічім не виправдане вторгнення в Україну. Україна має законну та суверенну владу, і ми підтримуємо її здатність оборонити себе, і ми будемо продовжувати цю підтримку», - наголосив американський урядовець.

Він зауважив, що союзники по НАТО є твердими у дотриманні Статті 5 Вашингтонського договору щодо колективної безпеки, і будуть виконувати свої зобов’язання.

Як повідомлялося, обговорення ситуації, що склалася у глобальній безпеці внаслідок неспровокованої агресії росії проти України, буде обговорена під час надзвичайного саміту НАТО, який відбудеться у Брюсселі 24 березня.

24 лютого 2022 року президент росії путін розпочав неспровоковану війну проти України. Російські війська почали руйнувати міста та селища України з використанням артилерійських систем залпового вогню, авіаційних ударів та ракетних атак. Збройні Сили України, підрозділи територіальної оборони та весь народ України встали на боротьбу проти загарбників та завдають суттєвих втрат російським силам вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-