Україна сподівається, що Міжнародний суд ООН запровадить жорсткі заходи до рф

Україна сподівається, що Міжнародний суд ООН запровадить жорсткі заходи до рф

Укрінформ
Делегація України в Гаазі сподівається, що Міжнародний суд ООН запровадить достатньо жорсткі заходи до росії.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала коагент України на слуханнях у Міжнародному суді Оксана Золотарьова.

“В суду є повна дискреція самостійно визначати ті тимчасові заходи, які він вбачає доцільними в таких ситуаціях. Ми сподіваємося, що заходи будуть достатньо жорсткими щодо росії і що суд винесе справедливе рішення на користь народу України”, - зазначила вона.

Золотарьова нагадала, що завтра в Гаазі відбудеться оголошення рішення Міжнародного суду ООН за запитом України щодо застосування тимчасових заходів до рф у справі звинувачень у геноциді, яка була ініційована Міністерством закордонних справ на доручення Президента України 26 лютого цього року.

“Справа стосується того, що рф, прикриваючись Конвенцією про геноцид, розпочала безпрецедентну агресію проти України, наслідком якої стала загибель мирних українських громадян. Минулого тижня в Гаазі відбулися слухання за запитом України щодо застосування тимчасових заходів, тепер суд винесе рішення. По суті, це не будуть слухання в звичному розумінні, а суд просто зачитає рішення у справі”, - пояснила вона.

За її словами, той факт, що росія не з’явилася на слухання, не впливає на процес. І нагадала, що росія відмовилася від участі в слуханнях, коли Україна звернулася з вимогою звільнити українських моряків, але згодом виконала рішення суду.

“Аналогічна ситуація з рф була у 2019 році, коли ми зверталися з позовом до Міжнародного трибуналу з морського права у справі щодо захоплених українських кораблів та членів їхніх екіпажів. Тоді росія так само не з’явилася на слухання, але так само надала свою письмову позицію. Суд взяв її до уваги”, - пояснила Золотарьова.

Вона наголосила, що усні слухання були призначені максимально швидко - суд оперативно відреагував на звернення України.

“Ми віримо, що справа України обґрунтована. Ми знаємо, що в суду є юрисдикція розглядати цю справу, і сподіваємося на позитивне рішення для України та українських громадян”, - наголосила вона.

Вона також зазначила, що міжнародне право – це хороший механізм, але досить повільний.

“Справа, яка зараз розглядається, не є складною для суду, тому ми сподіваємося, що він пріоритезує роботу для пришвидшеного розгляду цієї справи”, - сказала Золотарьова.

А ще, відповідаючи на запитання, в якому суді можна побачити Путіна, висловила сподівання щодо Міжнародного кримінального суду (МКС).

“Ми сподіваємося, що Путіна можна буде побачити в суді в Гаазі, а саме в Міжнародному кримінальному суді (МКС)”, - сказала Золотарьова.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН у середу, 16 березня, ухвалить рішення у справі "Україна проти рф" щодо звинувачень у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

У цьому випадку йдеться про слухання у справі щодо звинувачень у геноциді, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

На третій день вторгнення Україна направила позов проти росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду. Адже росія задля виправдання свого нападу фактично намагається змінити реальність. Тож фактично суд має вирішити, чи був в Україні здійснений геноцид. Річ у тому, що росія, як завжди, намагається все перекрутити, мовляв, Україна начебто винна в геноциді у Донецькій та Луганській областях, тому росія була змушена застосувати військову силу.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-