Країни ЄС мають збільшити видатки на оборону – Боррель

Країни ЄС мають збільшити видатки на оборону – Боррель

Укрінформ
Напад росії на Україну спровокував масштабну кризу європейської безпеки, для врегулювання якої країни ЄС мають збільшити свої оборонні бюджети.

Про це високий представник ЄС Жозеп Боррель написав у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх справ, повідомляє Укрінформ.

«Ця війна змушує нас збільшити оборонні видатки. Нам потрібно витрачати більше, але передусім витрачати ефективніше, тобто спільно. Деякі держави-члени, наприклад Німеччина, вже здійснили важливі заходи у цій сфері, спрямувавши понад 100 мільярдів додаткових витрат на оборону у 2022 році та збільшуючи оборонний бюджет до показника понад 2% ВВП вже з 2024 року. Так має бути всюди, де оборонні витрати все ще є низькими. Всі ці рішення є болючими в умовах високого бюджетного дефіциту та обмежених громадських фондів, але володимир путін не залишив нам вибору», - зауважив високий представник ЄС.

За його словами, після того, як режим путіна повернув війну на європейську землю, всі країни ЄС мають докласти більше зусиль, щоб узяти на себе відповідальність за власну безпеку. Стратегічний компас, який має бути затверджений на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС 21 березня, стане відповіддю на нову ситуацію.

«Стратегічний компас… надасть правові рамки для використання додаткових коштів у ЄС в ефективний та скоординований спосіб та забезпечить повну взаємодоповнюваність із НАТО. Через Європейське оборонне агентство ми проведемо аналіз наших військових витрат і недоліків у інвестуванні та запропонуємо додаткові ініціативи для зміцнення оборонної промисловості та її технологічної основи», - наголосив Боррель.

Як повідомлялося, 24 лютого російський президент путін розпочав неспровоковану війну проти України. Російські війська руйнують міста та села України з використанням артилерійських систем залпового вогню, авіаційних ударів та ракетних атак.

Європейський Союз сприйняв напад путінської росії на Україну як найбільший виклик для європейської та світової безпеки з часів Другої світової війни, разом із союзниками і партнерами запровадив безпрецедентні санкції проти російської економіки, чиновників та олігархів, а також вжив заходів для підвищення своїх оборонних спроможностей, які мають доповнювати зусилля НАТО зі стримування країни-агресора.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-