В Австрії схвалили акти щодо вимушених переселенців з України

В Австрії схвалили акти щодо вимушених переселенців з України

Укрінформ
Головний комітет Національної ради Австрії у п’ятницю схвалив два нормативно-правові акти, які регулюють проживання в країні вимушених переселенців з України та їх медичне страхування.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Зокрема, головним комітетом австрійського парламенту було схвалено постанову МВС, згідно з якою громадянам України та громадянам третіх країн, які до початку війни вже мали відповідний статус захисту в Україні, надається право проживання в Австрії. Таким чином, право на тимчасове проживання в Австрії отримують усі люди, які були змушені покинути Україну з 24 лютого 2022 року через розпочату росією війну, а також члени їх сімей.

Постанова також визначає, що громадяни України, які перебували в Австрії до 24 лютого і зараз не можуть повернутися в Україну через війну, також мають право на проживання – навіть якщо їх дозвіл на перебування не було продовжено чи термін дії візи закінчився.

Право на тимчасове проживання в Австрії для українців, які були змушені тікати від війни, поки діятиме до 3 березня 2023 року. Передбачено його автоматичне продовження на шість місяців, але не більше, ніж на один рік. Постраждалим особам буде видано офіційні посвідчення особи.

"За" постанову МВС проголосували депутати усіх парламентських партій, окрім опозиційної "Австрійської партії свободи" – правопопулістської партії, яка була заснована колишніми нацистами і яка мала договір про співпрацю з кремлівською "єдиною росією".

Крім того, головний комітет Національної ради Австрії одноголосно схвалив постанову МОЗ, якою до системи медичного страхування було включено усіх осіб, які прибули з 24 лютого до Австрії з України через війну. Таким чином, ці особи отримають швидкий доступ до медичної допомоги, їх обов’язкове медичне страхування починає діяти з дня прибуття в Австрію. Захід тимчасово обмежено до 31 грудня 2023 року.

Поки немає оцінок, скільки коштуватиме це бюджету Австрії. За попередніми підрахунками, передбачається щомісячний внесок у розмірі 94,26 євро на особу.

Загалом австрійський уряд виходить з того, що до країни прибуде з України близько 50-60 тис. осіб для тривалого проживання. З огляду на це, у період 2022-2026 років очікуються додаткові бюджетні витрати на базові послуги для переселенців з України в розмірі 958 млн євро. Крім того, знадобляться додаткові витрати для створення місць проживання.

Наразі Федеральне агентство з догляду та підтримки Австрії отримало 12 тис. заявок від вимушених переселенців з України. Близько 83% з них – жінки та діти.

Як повідомляв Укрінформ, раніше посольство України в Австрії опублікувало алгоритм дій для українців, які прибувають до Відня, рятуючись від війни.

Також на сайті міста Відень опубліковано інформацію українською мовою для вимушених переселенців з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-