В ООН закликали розслідувати всі факти порушення гуманітарного права в Україні

В ООН закликали розслідувати всі факти порушення гуманітарного права в Україні

Укрінформ
Усі ймовірні порушення міжнародного гуманітарного права мають бути розслідувані, а винні притягнуті до відповідальності. 

Про це заявила заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло під час засідання Ради Безпеки ООН у п’ятницю, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Дікарло зазначила, що станом на 11 березня від початку вторгнення 24 лютого Управлінням верховного комісара ООН з прав людини зафіксовано 1546 жертв, з яких 564 убитих і 982 поранених. Водночас реальні цифри втрат можуть бути значно вищі, оскільки інтенсивні бойові дії тривають, й оновлена інформація надійде пізніше, додала вона.

«Більшість жертв серед цивільного населення, серед яких діти, були спричинені вибуховою зброєю з широкою зоною враження, включаючи важку артилерію та реактивні системи залпового вогню, а також ракетні та повітряні удари. Управління верховного комісара ООН з прав людини отримало достовірні повідомлення про використання російськими силами касетних боєприпасів, у тому числі в населених пунктах», - сказала Дікарло.

Вона наголосила, що відповідно до міжнародного гуманітарного права використання касетних боєприпасів проти цивільного населення, прямі напади на цивільне населення та цивільні об’єкти, а також бомбардування міст заборонено і може вважатися воєнним злочином.

Станом на 10 березня Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила 26 нападів на заклади охорони здоров’я, медичних працівників і карети швидкої допомоги, що спричинило 12 смертей і 34 поранення, зазначила вона. Зокрема, за її словами, ідеться про бомбардування пологового будинку в Маріуполі 9 березня.

«Ми беззастережно засуджуємо такі напади. Обстріл цивільного населення, житлових будинків, лікарень, шкіл, дитсадків є неприйнятним і не має прощення», - наголосила вона.

Мільйони людей в Україні потребують термінової допомоги, серед них 2 млн внутрішньо переміщених осіб, сказала вона. ООН з партнерами, за її словами, нарощує гуманітарну допомогу в тих районах, де це можливо, охопивши більш як пів мільйона осіб, які отримують, зокрема, їжу, житло, ковдри та медикаменти.

Вона зазначила, що ООН шукає можливості залучення більш як 1,5 млрд доларів для задоволення гуманітарних потреб українців.

За словами Дікарло, кількість біженців з України досягла 2,5 млн осіб, і «ці цифри продовжують зростати з кожним днем».

«Ми повинні зробити все можливе, щоб знайти рішення й покласти край цій війні, і зробити це зараз», - наголосила вона.

Як повідомлялося, Росія скликала 11 березня Раду Безпеки ООН для поширення фейків з приводу «військово-біологічної діяльності США на території України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-