Судовий та волонтерський фронти російсько-української війни очима Нідерландів

Судовий та волонтерський фронти російсько-української війни очима Нідерландів

Укрінформ
Як країна допомагає «нашим» та змінює ставлення до росіян

Судовий фронт російсько-української війни поповнюється новими справами. Нині до низки позовів додається ще один - до Міжнародного суду ООН через напад Росії на Україну. У Гаазі стартували екстрені слухання у справі “Україна проти Росії” щодо геноциду. Міжнародний кримінальний суд також оперативно відреагував на вторгнення Росії в Україну. Передова група Суду вже виїхала в Україну, щоб розслідувати воєнні злочини на нашій території. І саме у компетенції кримінального суду в Гаазі — переслідування в судовому порядку конкретних осіб, відповідальних за воєнні злочини, геноцид і злочини проти людяності. Тож для України — це шанс притягнути до відповідальності як військових, так і цивільних посадовців Росії, причетних до трагічних подій в Україні через напад Росії. Також у Нідерландах відновилися слухання у справі МН17. Пасажирський літак було збито на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули. Міжнародна слідча група дійшла висновку, що МН17 був збитий із зенітно-ракетного комплексу “Бук”, який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. Тож Нідерланди добре знають, що таке російська агресія і усіляко підтримують українців, яким довелося тікати від війни. По всій країні готуються до прибуття великої кількості біженців з України. Зокрема, організовують спеціальні пункти прийому та облаштовують місця для проживання. Волонтери збирають допомогу постраждалим від війни мирним мешканцям та українським бійцям, які обороняють рідну землю від російських загарбників. Натомість росіян, які проживають у Нідерландах почали зневажати.

Отже, справи України проти Росії в Гаазі, волонтерський фронт та як після нападу Росії на Україну тепер живеться росіянам в Нідерландах.

УКРАЇНА ПРОТИ РОСІЇ В МІЖНАРОДНИХ СУДАХ 

Палац Миру в Гаазі – це той самий, у якому засідає Міжнародний суд ООН. І саме сюди йдуть по справедливість, коли держави не погоджуються щодо лінії кордону, сперечаються через острови або морську зону, коли одна держава вважає, що інша порушила договір або іншу норму міжнародного права. Міжнародний суд ООН 8 листопада 2019 року визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації. Щодо Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, Росія має відповісти за бездіяльність у проведенні розслідування та не перешкоджання в постачанні грошей та зброї незаконним збройним формуванням на сході України, які залучені у здійснення терористичних актів, а саме: збиття літака MH17, обстріли цивільного населення у Волновасі, Краматорську, Маріуполі та Авдіївці; організацію низки вибухів під час масових мирних зібрань у Харкові та в інших містах. Щодо Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації Росія має відповісти за проведення кампанії культурного знищення проти спільнот кримських татар та українців з моменту окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Окрім цього, Росія має надати відповідь чому вона не виконувала тимчасові заходи, які були призначені Судом, в тому числі вимогу про зняття перешкод діяльності Меджлісу на території півострову. Очікується, що усні слухання можуть початися 2023 року. 

ПОЗОВ УКРАЇНИ ПРОТИ РОСІЇ ЩОДО ГЕНОЦИДУ 

Однак Росія не зупинилася на скоєних злочинах. З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками. А судовий фронт поповнюється новими справами. На третій день російського повномасштабного вторгнення Україна направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду. Адже Росія задля виправдання свого нападу намагається змінити реальність. Справа в тому, що Росія як завжди намагається все перекрутити, мовляв Україна начебто винна в геноциді у Донецькій та Луганській областях, і тому Росія була вимушена застосувати військову силу. Однак увесь світ чудово розуміє, хто насправді влаштував геноцид українського народу. І вже у понеділок, 7 березня, в Міжнародному суді ООН відбулися екстрені слухання за позовом України проти РФ щодо порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду. В даному випадку йдеться про слухання у справі щодо звинувачень у геноциді, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. 

“РФ виправдовує свої дії проти України, зокрема, посиланням на нібито якийсь уявний, вдаваний, міфічний геноцид, який, цитую, “київський режим вчиняє проти людей на Донбасі”. Ми знаємо, що подібні твердження лунали з вуст представників РФ, зокрема, коли РФ приймала абсолютно протиправне, незаконне, нікчемне рішення про так зване визнання якихось об’єднань на території України 21 лютого цього року”, - сказав у коментарі журналістам після завершення засідання постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, який очолив делегацію.

У перший день слухань слово у суді мала українська сторона. Україна просила запровадити тимчасові заходи і зобов’язати РФ зупинити свої військові дії на території нашої держави.

“Ми сьогодні тут разом з командою просили Міжнародний суд ООН видати наказ про застосування тимчасових заходів, яким зобов’язати РФ зупинити свої військові дії на території України. І не вчиняти будь-яких дій, які шкодитимуть ситуації на території України, утриматися від порушень Конвенції про геноцид 1948 року та інших питань пов’язаних із захистом прав людини”, - підкреслив очільник делегації.

Росія проігнорувала слухання. Позиція РФ мала бути представлена 8 березня.

“Але її відсутність ніяк не впливає. Суд вже може переходити до обговорення, обдумування того, яким чином він буде видавати наказ про тимчасові заходи. І те, що РФ не з'явилася, ніяк не впливає”, - зазначив Кориневич.

Міжнародний суд ООН вже цього тижня може ухвалити рішення про запровадження тимчасових заходів через російську агресію за позовом “Україна проти Росії” щодо геноциду.

“Ми просимо, щоб це відбулося найближчими днями”, - наголосила журналістам після засідання суду Коагент України на слуханнях у Міжнародному суді Оксана Золотарьова.

А ще підкреслила, що “це рішення матиме ключове значення для продовження консолідації підтримки наших партнерів та інших міжнародних організацій, тому що всі держави світу розуміють, що рішення Міжнародного суду ООН, рішення правосуддя треба виконувати”.

Вона також нагадала, що Росія відмовилася від участі в слуханнях, коли Україна звернулася з вимогою звільнити українських моряків, але згодом виконала рішення суду.

“Я вам хочу нагадати одну історію, коли РФ відмовилася брати участь в засіданні щодо наших моряків, але не пройшло багато часу, як вона їх відпустила”, - підкреслила Золотарьова.

СПРАВА МН17

Того ж дня, 7 березня, у Нідерландах відновилися слухання у справі МН17. Слово у суді має сторона захисту одного з чотирьох обвинувачених - підполковника ГРУ Олега Пулатова, який виявив бажання долучитися до процесу. Загалом слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК “Бук”. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони “ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава “ГРУ ДНР” Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “ДНР”.

Варто зазначити, що нідерландські адвокати Пулатова розмірковували над тим, чи варто їм продовжувати представляти його інтереси після вторгнення Росії в Україну. Згодом вони дійшли висновку, що росіянин потребує захисту під час судового процесу. За словами адвокатів, право на захист у суді є невід'ємним у демократичному суспільстві, яким є Нідерланди. У свою чергу суд починаючи засідання висловив співчуття всім постраждалим через війну, яку розпочала Росія проти України. 

Адвокати росіянина  продовжують стверджувати, що Пулатов не грав активної ролі в збитті MH17, і вимагатиме виправдувального вироку. Водночас родичі загиблих не мають жодних сумнівів щодо результатів офіційного розслідування та ролі Росії. 

Піт Плуг
Піт Плуг

“До недавнього часу Росія заперечувала будь-яку причетність до військового конфлікту в Україні. Сьогодні ми бачимо, що вона показала своє справжнє обличчя - обличчя агресора, якого мало хвилює життя людей”, -  наголосив родич трьох жертв трагедії МН17, член правління фонду “Авіакатастрофа” Піт Плуг.

Захисту Пулатова було виділено 12 днів. Очікується, що вони завершать свої виступи 30 березня або 1 квітня.

ПОГРОЗИ РОСІЯНАМ

Трагедія МН17 безумовно змінила ставлення Нідерландів до війни на сході України. Однак напад Росії на Україну викликав у Нідерландах хвилю ненависті та зневаги до росіян, які мешкають у країні. Так, в Амстердамі невідомі обмалювали ворота російської православної церкви. У кількох місцях поставили велике Z - символ російського вторгнення в Україну. Церква вирішила скасувати богослужіння на найближчі дні з міркувань безпеки. По всій країні час від часу фіксуються псування машин, розірвання договорів на проживання, словесні образи. Кількість таких випадків почала стрімко зростати. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав нідерландців перестати ображати росіян. Він зазначив, що занепокоєний кількістю випадків образ росіян, які проживають у Нідерландах. За його словами, влада країни засуджує дії російської влади в Україні, але “ми не конфліктуємо з громадянами Росії і точно не з росіянами в Нідерландах”, - підкреслив він.

У свою чергу посольство Росії в Нідерландах повідомляє, що на адресу росіян надходять погрози фізичної розправи та вимоги залишити Нідерланди. Також невідомі кілька днів тому кинули на територію посольства РФ рюкзак із запальною сумішшю. Згодом повідомлялося про саморобний вибуховий пристрій, виявлений на території консульського відділу Росії в Нідерландах, але він не спрацював.

ВОЛОНТЕРСЬКИЙ ФРОНТ

Тим часом уся країна згуртувалася, щоб допомогти Україні. Наразі у Нідерландах зареєстровано понад 2 000 українців, які були змушені тікати з України після вторгнення Росії. І їхня кількість швидко зростає.

"2300 людей попросили притулку", – сказав держсекретар Ван дер Бург з питань притулку та міграції.

Він також зазначив, що тут не йдеться про українців, які змогли самостійно знайти житло та отримати допомогу від рідних та друзів у Нідерландах. Наразі у країні для прийому біженців готують спортивні зали та приміщення для проведення заходів. "Ми повинні спочатку переконатися, що всі мають дах над головою, а вже потім організуємо подальші дії та інші об'єкти", – зазначив він.

Волонтери, різні платформи, організації та прості мешканці країни почали збір коштів.

Лише за три дні благодійна платформа Giro555

отримала 9,8 мільйона євро на допомогу українцям, які постраждали від російської агресії. Згодом вони оголосили, що було зібрано понад 106 мільйонів євро. Це попередня сума. Очікується, що в найближчі дні вона збільшиться. Виручені кошти підуть, зокрема, на житло, їжу та медичне обслуговування для постраждалих українців. Допомога, яку надають організації, згуртовані навколо Giro555, у розпалі. Мешканці країни об’єднуються, щоб автобусами, власними машинами забирати українців, яким вдалося потрапити за кордон. Людей забирають до своїх домівок, власним коштом винаймають квартири, сплачують проживання в готелях.  Влаштовують благодійні акції зі збору коштів на допомогу постраждалим від війни.

Феями та чарівниками, які творять справжні дива, називають українців, що проживають в Нідерландах. Їхні домівки перетворилися на цілодобові пункти прийому допомоги. Зокрема, вони активно збирають та передають усе необхідне українським бійцям, які воюють з російським агресором. Щодня відправляють по два, три буси з генераторами, раціями, бронежилетами четвертого рівня захисту, шоломами, аптечками натівського зразка.

Людмила Лісовська
Людмила Лісовська

“У нас волонтерська система налагоджена від 2014 року. Тоді в нас було 10 пунктів збору допомоги. Зараз в мене таке враження, що кожна квартира, де живуть українці, стала пунктом збору допомоги. Кожен вважає за потрібне щось віддати. Ми створюємо спеціальні чати від Фундації “Українці в Нідерландах”де можна знайти всю необхідну інформацію. За якою адресою, яку саме допомогу збирають? У моєму випадку це кожен день два, три буси, які відправляються до кордону Польща-Україна, а в масштабах Фундації – це фури. Приносять ті речі, які ми зазначаємо в списках. Це медикаменти, які можуть допомогти пораненим, термобілизна, камуфляжні сітки, шоломи, рації. Нідерландець подарував 24 бронежилети четвертого рівня захисту. Уявіть, просто прийшов і подарував. Також передаємо допомогу малечі, зокрема, дітям з обмеженими можливостями, а також гроші”, - розповіла Укрінформу член правління Фундації “Українці в Нідерландах” Людмила Лісовська.

За її словами, Фундація зібрала понад 1000 євро буквально за кілька днів після нападу Росії на Україну. 

“Зараз ми працюємо в дуже інтенсивному режимі. Приносять, привозять, надсилають поштою не тільки українці та нідерландці, а й усі мешканці Нідерландів. Люди несуть все, що можуть, зі сльозами на очах. Приносять їжу, військову амуніцію, перев’язочні матеріали, кровоспинні препарати, знеболюючі, дитячі товари, засоби гігієни. В нас по всій країні в кожного вдома пункт збору допомоги - і це тільки наша Фундація, а по всій країні зараз діє дуже багато таких організацій”, - розповіла член Фундації “Українці в Нідерландах” Олена ван Ейк.

І, поки ми спілкувалися, прибула чергова автівка. Нідерландець Джон ван Херверден привіз рації, продукти та теплий одяг. Каже, що його невістка з України. Три роки тому його син одружився з нею у Києві. Нідерландцю дуже боляче дивитися, як росіяни нищать українські міста, атакують невинних людей.

Олена ван Ейк
Олена ван Ейк

“Ми бачили чудовий Київ. Ми зустріли дуже багато дружніх людей. Коли почалася війна, ми дуже стали переживати за українців. Ми дуже хочемо допомогти. І робимо все, що в наших силах. Тут їжа, теплий одяг, рації, зарядки, ліхтарики, медикаменти, ковдри”, - розповів чоловік, вивантажуючи допомогу. 

Нідерландець Піт Спайкерс вже 30 років допомагає українським дітям. Чоловік заснував благочинну організацію “Гуманітарна допомога дітям України” у 1992 році. Серед його численних проектів - закупівля хірургічного лазеру та необхідних ліків для українських лікарень, проведення ремонту, оновлення та будівництво закладів охорони здоров’я та освіти, дитячих будинків та центрів. Він врятував не одне життя. Боровся за онкохворих малюків і перемагав хворобу навіть тоді, коли руки опускалися навіть в медиків. Він із жахом стежить за ситуацією в Україні, яка потерпає від російської агресії. Чоловік не може стримати сліз. Він кілька разів на рік їздив в Україну. Зараз організовує допомогу з Нідерландів. Його фонд збирає допомогу українським дітям.

Піт Спайкерс
Піт Спайкерс

Каже, що цілодобово на зв’язку з родинами та тяжкохворими дітьми через Skype та телефон. 

“Ми багато говоримо про те, як саме зараз можемо допомогти. Дуже важко організовувати перевезення дітей з обмеженими можливостями. Мене вночі підняла з ліжка купа наших людей в Україні ошелешивши, що почалася війна, якої ми так боялися. Найжахливіше те, що 27 сімей із дітьми зі СМА (спінальною м'язовою атрофією – ред.) дуже важко транспортувати. Тоді як дітей сиріт та інституту глухих можна відправити до безпечного місця. Ми робимо усе можливе, усе, що в наших силах. Дуже боляче бачити, як багато людей та дітей тікають, ховаються в бомбосховищах”, - каже Піт Спайкерс.

Щодня по всій країні проходять демонстрації з вимогою зупинити війну в Україні та режим Путіна. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та король Віллем-Олександр провели зустрічі з українською громадою, під час яких українці разом з послом України в Нідерландах Максимом Кононенко розповіли про свої переживання за рідних та країну. 

Тим часом до посольства України в Нідерландах, яке працює фактично цілодобово, щодня несуть квіти, плакати зі словами підтримки та побажаннями перемоги, якої із нетерпінням так чекає увесь світ. 

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-